Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A legtöbb probiotikus ital semmire sem jó

A legújabb felmérési adatok szerint a legtöbb probiotikus italnak és étrend-kiegészítőnek semmilyen jótékony hatása nincs.

Sőt, az emésztést segítő jótékony baktériumok a legtöbb esetben el se érik célállomásukat, a vékonybelet. A University College London szakértői nyolc probiotikus terméket vetettek alá egy három tesztből álló vizsgálatsorozatnak, és mindössze egy olyat találtak, ami a mind a három követelménynek eleget tett. "Ha megisszuk ezeket a termékeket, azzal semmire nem megyünk, a gyomrunk ugyanis elpusztítja a bennük található baktériumok nagy részét" - nyilatkozta Dr. Simon Gaisford, a University College London gyógyszerészeti tanszékének munkatársa.

A kutatók megvizsgálták, hogy a termékek valóban annyi élő baktériumot tartalmaztak-e, mint amennyi a csomagoláson szerepelt, valamint azt is, hogy a baktériumok közül hánynak sikerült túlélnie a gyomorsavat, majd elérnie a vékonybelet. A termékek közül négy mind a három szempontból megbukott. Az italok vagy nem tartalmaztak elég baktériumot, vagy ha megfelelő mennyiséget tartalmaztak is, a baktériumok nem élték túl a gyomorsavat. Egyedül egy víz alapú rozsital vizsgázott jelesre mind a három szempontból, az ebben található baktériumok ugyanis sikeresen eljutottak a vékonybélbe, ahol szépen szaporodásnak is indultak.

A kutatás során a tudósok sertés-gyomorsavat alkalmaztak. A mostani adatok tovább szíthatják a probiotikumok jótékony hatásáról szóló vitákat. A gyártóknak van is miről vitatkozniuk, hiszen a hasonló termékek piaca évi mintegy 19,7 milliárd fontos forgalmat bonyolít. Dr. Gaisford szerint a probiotikumok kapszulaként működnek a leginkább, de még ilyen formában is érdemes őket ébredés után, éhgyomorra bevenni, majd ezek után legalább tíz percet várni az első étkezéssel. "Ezzel növelhetjük a baktériumok túlélési esélyét." "Reméljük a mostani adatok segítenek a vásárlóknak tudatosabb döntéseket hozni az ehhez hasonló termékek megvásárlásakor - nyilatkozta Dr. Rob Hicks - Sokan ugyanis a probiotikumoktól várják a csodát, illetve a megoldást a problémáikra, például az irritábilis bél szindrómára, pedig sajnos sok esetben ezek az étrendkiegészítők tökéletesen hatástalanok."



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/probios-italok