Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Így hizlal az izgalmas tévéműsor

Az akciódús tévéműsorok rossz hatással lehetnek a derékbőségre – derül ki egy friss kutatásból. Az összefüggés hátterében az áll, hogy az ilyenek közben hajlamosak több rágcsálnivalót majszolni a nézők.

„Eredményeink alapján az akciófilmek a száj számára is több akciót jelentenek” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Aner Tal, az egyesült államokbeli Cornell Egyetem munkatársa. „Magyarán tehát minél jobban leköt minket a műsor, annál többet eszünk közben” – tette hozzá a szakértő. A vizsgálatban 94 diák vett részt, akiknek M&M’s-et, kekszet, sárgarépát és szőlőt biztosítottak 20 percnyi tévénézés mellé. Harmaduk A sziget című akciófilm részletét tekintette meg, harmaduk a Charlie Rose beszélgetős show-ból kapott ízelítőt, a többiek pedig A sziget ugyanazon részletét látták, csak hang nélkül.

A szigetet nézők csaknem kétszer annyit, tehát 98 százalékkal többet ettek, mint a talk show nézői. A hang nélküli részletet kapóknak is 36 százalékkal nagyobb volt a nasifogyasztása – összegezte Brian Wansink társszerző az intézmény sajtóközleményében. Az akciófilmes csoport tagjai több kalóriát is vettek magukhoz: hanggal 354-et, hang nélkül pedig 314-et, miközben az interjút nézők csak 215-öt. „Az izgalmasabb műsorok tempósabbak, több vágást tartalmaznak, és tényleg elvonják a figyelmet az étkezésről. Egyáltalán nem ellenőrizzük közben, mennyi ételt teszünk a szánkba” – nyilatkozta Aner Tal, aki szerint érdemes korlátozni a rágcsálnivaló mennyiségét, és nem például egy egész zacskónyi chips-et magunk elé venni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tevezes-hizas