Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A túlélők vérével az Ebola ellen?

A nyugat-afrikai Ebolás betegek gyógyításában a szakértők egy új fegyver alkalmazásának lehetőségét vetették fel: a fertőzést túlélt betegek vérét.

A Nyugat-Afrikából indult járványt egyre nagyobb aggodalommal figyeli a világ, a tudósok pedig mindent megtesznek a megfékezésért, azonban jelenleg nincs elfogadott gyógymód. A vírus egyik felfedezője, Dr. Peter Piot (Londoni Trópus-orvosi Intézet) szerint a fejlesztéshez segítséget nyújthat a betegséget túlélt egyének vére, melyben minden esetben jelen vannak a kórokozót célzó antitestek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 200 szakértője Genfben tartott egy kétnapos megbeszélést, melyen szóba került a lehetséges új gyógyító eljárások biztonsága és hatásfoka is. Jelenleg mintegy fél tucat gyógyszer és védőoltás van fejlesztési fázisban, de a klinikai teszteket még egy esetben sem kezdték meg. Mindazonáltal, néhány hónap múlva már ilyen jellegű információ is rendelkezésre fog állni.

Az antitesteket az immunrendszer sejtes elemei termelik, így segítve a szervezet védekezését az idegen ágensekkel szemben; ez az úgy nevezett humorális immunitás. A túlélők véréből izolálni lehetne a hatékony antitesteket, melyek alapján passzív védőoltást lehetne gyártani. Jelenleg 3 ezer regisztrált fertőzöttről tudunk, azonban a WHO további 20 ezer esetre számít.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ebola-tulelok