Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mosoly-transzplantáció

A 29 éves Bethan Robertson-Smith 13 napos kóma után arra ébredt, hogy összes arcizma megbénult és az idegei is károsodtak.

Az autóbalesetet elszenvedett nő képtelen volt a száját becsukni, és sem pislogni, sem könnyezni nem tudott, miközben egyik szeme csukva, másik nyitva volt. Több év elteltével azonban sor kerülhetett egy tíz és félórás plasztikai műtétre, mely során a nő halántékából átültettek egy izmot a szájába, így most ismét képes mosolyogni, pislogni, sírni, sőt a homlokát ráncolni is.

Bethant még 2008-ban érte a baleset, amikor autójával megcsúszott egy vizes felületen és elvesztette a kontrollt a volán fölött. Egy másik jármű beleszaladt az utasülés oldaláról, így az ajtó a nő fejének ütközött és szétroncsolta az arcidegeit. A családja már attól félt, hogy sosem fog felébredni, amikor 13 nap után csodával határos módon magához tért, ám míg járni és beszélni ismét sikerült megtanulnia, az arcizmai továbbra sem működtek, így képtelen volt bármilyen érzelem kimutatására.

2011 februárjában aztán végre sor kerülhetett a műtétre a West Sussex-i Queen Victoria kórházban, majd hosszas fizikoterápia során sikerült annyira megerősödni az új arcizmoknak, hogy Bethan végül ismét el tudott mosolyodni. Bár agysérülése miatt dolgozni nem tud, hiszen gyakori migrénnel, depresszióval és kimerültséggel küzd, mégis úgy érzi, visszakapta az életét, és már nem fél kimenni az utcára, az emberek közé. Az arcbénulás az arcizmok gyengeségét jelenti, oka az arcidegek időszakos vagy tartós károsodása. Ha az arcidegek nem működnek, az arcizmokhoz nem érkeznek el a működéshez szükséges jelek, így az arc egy része lebénul, ami kihathat a szemre, a szájra vagy egyéb területekre is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/uj-mosoly