Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A gyengéd ápolás hatékonyabb

Rendszeresen olvashatunk különféle jó tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene fogat mosnunk. A legtöbb forrás a körkörös mozdulatokra esküszik, pedig a University College London szakértői szerint az egyszerű, gyengéd sikálás a leghatékonyabb módszer.

A legegyszerűbb vízszintes sikálás a leginkább működőképes modell a fogaink tisztán tartására. Fontos, hogy a fogkefét úgy tartsuk, mint egy tollat, 45 fokos szögben, majd mozgassuk lassan, finoman előre és hátra – így a lepedéktől könnyedén megszabadulhatunk, és a fogkő kialakulása is elkerülhető” – érvelnek a szakemberek. Az is kiderült a friss kutatásból, hogy semmi értelme nincs annak, ha minden cukros étel vagy üdítő fogyasztása után fogat mosunk, mivel az első harapás vagy korty után két percen belül úgyis megkezdődik a szánkban a savtermelés.

 

A kutatást vezető Aubrey Sheiham szerint aggasztó, hogy a fogorvosok és a fogkrém- és fogkefegyártók sem értenek egyet abban, hogy hogyan is kell helyesen fogat mosni. „Nem csoda, hogy a hétköznapi embereknek fogalmuk sincs, mi a helyes technika, hiszen rengeteg ellentétes információt hallanak nap mint nap a témában” – állítja a szakember. „A tanulmányunk több forrást is feldolgoz. A célunk az, hogy minél több fogorvoshoz eljusson a helyes technika híre, idővel pedig a fogorvosi szakkönyvekben is szerepeljen a legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb módszer. Fontos, hogy az embereknek ne legyen kétségük afelől, hogyan is kell fogat mosni” – teszi hozzá Sheiham.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/gyenged-fogmosas