Kétszer egy maroknyi pisztácia tehát segíthet abban, hogy a diabéteszben szenvedők szíve és érrendszere kevésbé károsodjon – derül ki egy friss kutatásból. A kettes típusú cukorbetegek erei „ellazulnak” és átjárhatóbbá válnak, aminek következtében csökken a vérnyomásuk, ráadásul kisebb terhelés hárul a szívükre. A hatás mindössze négy hétnyi pisztáciaevés után is megfigyelhető.
A Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársainak tanulmányában felhívják rá a figyelmet, hogy a pisztácia jót tesz a szívnek, ám nem jelent gyógymódot a mindennapi stresszel szemben. Sheila West bio-magatartástudományi és táplálkozástani professzor úgy nyilatkozott, hogy a cukorbeteg felnőtteknél napi két adag pisztácia elfogyasztása csökkentette az érfalak stressz miatti összehúzódását, s javította a szív idegrendszeri kontrollját. „Noha a csonthéjasok zsírban bővelkednek, pozitív hatású zsírokról beszélünk a rost, a kálium és az antioxidánsok mellett. A diabéteszesek magas szívbetegség-kockázatát figyelembe véve számukra különösen fontos a szívbarát élelmiszerek fogyasztása” – tette hozzá a szakértő.
A vizsgálatban résztvevők kétféle étrendet folytattak a bevezető szakasz után, ugyanolyan kalóriamennyiséggel. Két hét hagyományos amerikai étrend után – amely 36 százalék zsírt és 12 százalék telített zsírt tartalmazott az alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztották a következő négy hétre. Azok, akik az általánosan elfogadott szívbarát étrend helyett pisztáciával kiegészítettben részesültek, azoknak az erei nagyobb rugalmasságról tettek tanúbizonyságot a stressz teszten, amelynek során hideg vízbe kellett mártaniuk a kezüket. Az eredmények a Journal of the American Heart Association című szakfolyóiratban jelentek meg.