Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Bizarr új elmélet a fikáról

Egy megdöbbentő, új elmélet szerint a takony elfogyasztása segíthet a környezetünkből származó kórokozókat megismertetni az immunrendszerünkkel, hogy megtanulhassa és kiépíthesse védelmi mechanizmusait.

A nyáknak fontos feladata van, védi a tüdőnket. Amikor levegőt szívunk be az orrunkon keresztül, apró dolgok, például por, szennyeződés, kórokozók és virágpor juthat a tüdőbe, amitől a tüdő irritálódhat vagy megfertőződhet, megnehezítve a légzést. A takony szerencsére csapdába ejti ezeket a betolakodókat, és távol tartja a tüdőnktől. Miután az anyag elakad az orrban, nyák veszi körül, és a csillók az orrnyílás illetve a garat felé terelik. Amikor a nyák, a szennyeződés és más törmelékek kiszáradnak és összetapadnak, kialakul a „fika”. A fika lehet pépes és nyálkás, vagy kemény és morzsálódó. A fika jelenléte csupán azt jelzi, hogy az orrunk megfelelően működik. Ha valaki meg akar szabadulni tőle, az a legegyszerűbb, ha kifújja az orrát egy zsebkendőbe.

A higiénia-hipotézist támogató új elmélet szerint azonban a fika elfogyasztása segíthet a környezetünkből származó kórokozókat megismertetni az immunrendszerünkkel, hogy megtanulhassa és kiépíthesse védelmi mechanizmusait. A higiénia-hipotézis azt állítja, hogy ha a szervezetünk ki van téve a vírusoknak és az olyan környezeti tényezőknek, mint a kosz, a kórokozók és a paraziták, az elősegíti az immunitás természetes kialakulását. A higiénia-hipotézissel számos betegséget, köztük az asztmát, az allergiákat, az ekcémát, a szívbetegséget, sőt még a depressziót is összefüggésbe hozták. Ha a hipotézis igaz - márpedig egyre több tudományos bizonyíték utal erre -, a környezet túlzottan sterilen tartása visszaüthet, és inkább növelheti az akut és krónikus megbetegedések kockázatát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/fikaeves