Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A pirula, amely lefilmezi a bélrendszert

Gondoltál már valaha arra, mi történik, miután lenyelsz egy gyógyszert? Egy új fejlesztésű kamerának köszönhetően most videofelvételen is nyomon követheted ezt az utazást.

A futurisztikus Pillcam egy apró kamera, amely a szervezeten belüli rendellenességek kimutatására szolgál. A kamerát úgy kell lenyelni, mint egy hagyományos tablettát, és ugyanazon az útvonalon halad végig, mint a táplálék. Miközben végighalad a szervezeten, másodpercenként 18 képet készít, így az orvosok és ápolók többet láthatnak a belső szervekből, és olyan rendellenességeket is felderíthetnek, amelyek külső képalkotó vizsgálatokkal nem mutathatók ki.

Dr. Salil Singh gasztroenterológus, aki a kapszulás endoszkópiát bevezette a brit Royal Bolton Kórházba, elmagyarázta, hogy a hagyományos endoszkópos vizsgálat során nagyon sok mindent nem láthatunk a szervezetben. Míg a nyelőcső, a gyomor és a vastagbél a hagyományos eszközökkel is jól feltérképezhető, más szervek, például a vékonybél nem érhető el olyan jól endoszkóppal, a kamerával felszerelt vékony, rugalmas csővel. Ráadásul a 2-8 méter hosszúságú vékonybél az emésztőszervrendszer közepén helyezkedik el, ami megnehezíti az alapos vizsgálatát.

Miután a beteg lenyeli az egyszer használatos Pillcam kamerát, az eszköz néhány óra alatt végighalad a szervezetén. A páciens egy övet visel, amely fogadja és eltárolja a készült képeket, amelyek segítenek a különböző betegségek, például a lisztérzékenység vagy a Crohn-betegség kimutatásában. A kapszulás endoszkópia alkalmanként 500 fontba (kb. 190 ezer forintba) kerül, és egyelőre csak néhány kórházban érhető el az Egyesült Királyságban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kapszula-lenyel