Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tovább szedi áldozatait a 9/11

A legfrissebb adatok szerint tavaly óta több mint kétszeresére nőtt a rákos esetek száma a terrortámadás helyszínén szolgálatot teljesítő mentők, tűzoltók és rendőrök között.

A New York Post beszámolója szerint terrortámadás helyszínén bevetett mentőegységek 37 000 tagját nyomon követő, a Mount Sinai kórházban működő World Trade Center Health Program szerint a mérgező anyagoknak kitett rendőrök, városi alkalmazottak, önkéntesek és helyi lakosok közül mintegy 1655 emberben mutattak ki rákot, és további 863 mentős és tűzoltó esett a különféle rákbetegségek áldozatául 2001. szeptember 11. óta. A legújabb adat több mint kétszerese a tavalyi év szeptemberéig jelentett számnak, amikor a CDC még csak 1140 olyan személyről számolt be, akik az ikertornyok összeomlásával összefüggő rákbetegségben szenvednek. Dr. Jim Melius, a 9/11-es merénylet után a mentési munkálatokban részt vevő embereknek szervezett egészségügyi program vezetője szerint valószínűleg ennél is több eset van, mert a hivatalos adatok csak az államilag finanszírozott orvosi programok résztvevőit mutatják, azokra nem terjed ki, akik magánorvoshoz járnak.

A Ground Zero területén több mint 60 270 ember volt kitéve a halálos betegségek kockázatának, miután belélegezték az összeomlott tornyok törmelékéből szivárgó mérgező gázokat.

2012 szeptemberében a szövetségi hatóságok 58 daganattípust adtak hozzá ahhoz a növekvő listához, amely a daganatos betegségek azon fajtáit tartalmazza, amely a mentési munkálatokban részt vevőket érinti. A leggyakoribbak a bőr-, a prosztata- és a pajzsmirigyrák, valamint a non-Hodgkins limfóma. A kutatások azt is kimutatták, hogy a mentőegységek tagjai körében gyakrabban fordul elő poszttraumás stressz-betegség, asztma és más légúti megbetegedések.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ikertornyok