Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Élethű művégtagokat készítenek szilikonból

Az ujjakról és karokról első pillantásra meg sem lehet mondani, hogy nem igaziak. A szilikon protézisek egy német cég termékei, amely személyre szabott művégtagok gyártására szakosodott.

Az élethű művégtag Alex Stamos és Christoph Braun formatervezők, a Stamos und Braun Prosthesenwerk cég alapítóinak ötlete. Braun elmondta, hogy a formatervezések lényege az, hogy valóságos műalkotásokat hozzanak létre szilikonból. Üzleti partnere 14 éve kezdett dolgozni szilikonnal, ő pedig öt éve csatlakozott hozzá. Braun, aki 18 év tapasztalattal rendelkezik a hagyományos protézisek gyártásában, így nyilatkozott a MailOnline weboldalnak: „Az első az egyediség. Mivel minden ember más, és eltérő igényekkel rendelkezik, a művégtagoknak is követniük kell ezt a kívánalmat. Nálunk mindegyik protézis egy műalkotás. Alex végzi a munka nagy részét a szilikonnal, én pedig a protézis külső borítása alatt lévő szerkezetet készítem. Úgy gondoltuk, hogy valami különlegeset kellene csinálnunk. Be szeretnénk bizonyítani az embereknek, hogy a protéziseknek nem feltétlenül kell réginek és csúnyának kinézniük.”

A formatervezők minden egyes művégtagot személyre szabottan készítenek el úgy, hogy a bőr színe megegyezzen a beteg valódi bőrszínével, és a művégtag a lehető legkényelmesebb legyen a használó számára. Éppen ezért a protézisek elkészítési ideje termékenként változik. Az időtartam a csonk helyzetétől, érzékenységétől, a gyógyulási folyamattól és a betegek kívánságaitól is függ. Az időbeli eltérésekért főként a finomabb részletek felelősek; a kéz- és lábujjakat például akrilból készítik, ugyanabból az anyagból, amelyet a szépségszalonokban is használnak a műkörömépítésben. A protézisek ára 550 ezer forint és 2 millió forint között váltakozik, a művégtag típusától és elkészítési idejétől függően.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szilikon-vegtag