Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ha a testvér kövér, a kistesó is az lesz

Az elhízás általában családon belül örökletes, ám egy nemrégiben megjelent kutatás szerint – mely során több mint 10 000 amerikai háztartást kísértek figyelemmel - a hasonlóság leginkább a testvérek között jellemző.

A vizsgálatból kiderül, hogy egy kétgyerekes családban, ahol a szülők elhízottak, az idősebb gyermek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel lesz szintén elhízott, ám ahol az idősebb gyerek kövér, ott a fiatalabbnak már több mint ötszörösére nő az esélye arra, hogy szintén kövér lesz függetlenül attól, hogy a szülei milyen testsúlyúak. Amint azt az American Journal of Preventive Medicine című lapban közzétett kutatást vezető Matthew Harding, a Duke Egyetem munkatársa kifejtette, a testvérek igen nagy hatással vannak egymásra, az idősebb testvér gyakran példaképül szolgál a fiatalabb számára, és a befolyása akár a szülőkénél is meghatározóbb lehet. Így ha az idősebb testvére keveset mozog és egészségtelenül táplálkozik, akkor nagy valószínűséggel a kisebb testvér is így fog tenni. Két azonos nemű testvér esetében például, ha az idősebb fiú túlsúlyos, akkor a kisebb fiú tizenegyszer nagyobb valószínűséggel szintén az lesz.

A vizsgálat során a szakemberek azt is megfigyelték, hogy az egygyerekes háztartásokban a lányok kisebb eséllyel híztak el, mint a fiúk, a kétgyerekes háztartásokban pedig, ha a fiatalabb gyerek fiú, 11,4-szer nagyobb eséllyel hízik el egy túlsúlyos báty mellett, míg csupán 6,6-szoros eséllyel egy túlsúlyos nővér mellett. Ha a kisebb gyermek lány, akkor egy elhízott nővér mellett 8,6-szorosára nő az elhízás esélye, egy elhízott báty mellett viszont szignifikánsan nem mutatható ki ilyen hatás.

Az elhízás megelőzésében szerepet játszik, hogy mennyit eszik, illetve mennyit mozog egy gyerek, és a szakemberek megállapítása szerint az egykék általában kevésbé aktívak, viszont gyakrabban fogyasztanak gyorsételeket, mint azok, akiknek van testvére, ezért aztán közülük több túlsúlyos gyerek kerül ki.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/elhzott-testverek