Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kéjgáz űzheti el a depressziót

Egy ideje már alkalmazzák a dinitrogén-oxidot a szülési fájdalmat csillapító hatása miatt, de most úgy tűnik, van létalapja depressziós betegek kezelésében is.

A kéjgáz órákon, vagy akár perceken belül képes csillapítani a lehangoltságot, ezzel szemben az antidepresszáns gyógyszereknek egy hét is szükséges lehet – állítják a Washingtoni Állami Egyetem (Egyesült Államok) munkatársai. A hagyományos szerek a szerotonin jelviteli anyag visszavételét gátolják, és az anyag agyi koncentrációjának megnövekedése ily módon a hangulat javítását eredményezi. A módszer azonban nem mindenkinél működik, és akiknél mégis, ott a hatás elnyúlt jelentkezése miatt nem is tűnik optimális megoldásnak.

Korábbi vizsgálatok már felvetették a dinitrogén-oxid depressziót oldó hatását is, az anyag most klinikai kipróbálásra került, tekintve hogy fogászati és szülészeti beavatkozásoknál ma már rutinszerűen alkalmazzák. A belélegzés útján adott szer egyébként is előnyösebbnek tűnik, mint a korábbi teszteknél bevetett új intravénás szerek, ráadásul kevesebb mellékhatással is jár. Mindazonáltal egyelőre nehéz megmagyarázni, hogy miként avatkozik be a depresszióban érintett NMDA-jelpályába.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/kejgaz-depi