Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Nyomtatott gipszkötés

A gipszkötés lassan 300 éves múltra tekint vissza, és a kezdetektől szinte változatlan formában alkalmazzák a mai napig. Egy török fiatalember azonban nemrég megalkotta ennek a napi szinten használt orvosi eszköznek a modern, 21-ik századi változatát.

Az új, 3D nyomtatással készült kötés nemrég díjat is nyert design innováció kategóriában, az eszköz áramvonalas és modern kinézete mellett ugyanis technológialag is rendkívül előremutató, mert ultrahanggal segíti elő a gyógyulási folyamatokat. Az Osteoid Medical Cast névre keresztelt modern 3D kötés elkészítését négyhónapos kutatómunka előzte meg. "A hagyományos gipszkötés alkalmazásakor a strukturális stabilitás az elsődleges szempont, a szellőzés pedig teljesen a háttérbe szorul - nyilatkozta Deniz Karasahin, az új kötés szülőatyja - Ennek eredményeképpen a régi kötések alatt a végtagok viszketnek, nem szellőznek, ráadásul maga a kötés nehéz, ormótlan és rossz szagot áraszt."

A most kifejlesztett kötés ezzel szemben a 3D nyomtatásnak köszönhetően tökéletesen illeszkedik a páciens végtagjára, és a lyukacsos designnak hála kiválóan szellőzik is. Persze ahhoz, hogy a kötés valóban tökéletesen illeszkedjen, az orvosoknak 3D szkenneléssel kell megvizsgálniuk a sérült területet, majd az adatokat a modellező programban feldolgozva kell megalkotniuk a kötést, hogy az megfelelő méretű és formájú legyen.

Miután a kötés kinyomtatásra került, az orvosok kialakíthatják a rögzítést és az algoritmussal generált szellőzőlyukakat. Karasahin elmondta, hogy ezt követően az alacsony intenzitású ultrahangos csontstimulátor is a helyére kerülhet, ami segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatokat. A Lipus stimulátor rendszer 38 százalékkal csökkenti a gyógyulási időt, és 80 százalékkal növeli a gyógyulási arányt a hagyományos gipszkötéshez képest. A szellőzőlyukaknak köszönhetően a csontstimulátort közvetlenül a sérült területre lehet helyezni. "A legnehezebb az volt, hogy olyan rögzítőmechanizmust alakítsunk ki, ami elég erős, hogy megóvja a végtagokat, és elég észrevétlen ahhoz, hogy ne zavarja meg az áramvonalasságot" - nyilatkozta Karasahin. Bár a termék még mindig a tervezési fázisban van, ha valaha a piacra kerül, valószínűleg alapjaiban fogja megváltoztatni az orvosi kötésekről alkotott elképzeléseinket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/gipszkotes-3d