Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A csajos és a macsó tinik rákkockázata magasabb

A „csajos” tinédzserek nagyobb eséllyel szoláriumoznak és hanyagolják el a testmozgást, míg a férfiasnak látszani óhajtó fiúk közül többen dohányoznak – derül ki egy friss kutatásból, amely elsőként vette górcső alá a nemi szerep jelentőségét a rákkockázat viszonylatában.

A csajos vagy macsó jelzőért harcoló tizenéveseknél magasabb a rák kialakulásának kockázata. Ez annak tudható be, hogy a magukat rendkívül nőiesnek láttatni akaró lányok nagyobb eséllyel szoláriumoznak, viszont kevésbé hajlandóak az edzésre. A férfiasságra törekvő fiúk pedig nagyobb arányban szoknak rá a dohányzásra, mivel ehhez illő cselekedetként élik meg. A magukat legkevésbé nőiesnek vagy férfiasnak tartó tiniknél azonban szintén magasabb a dohányzás valószínűsége. A szakértők szerint ez a kívülállóságukra adott reakció része, vagy éppen a saját nemükkel szembeni nonkonformitás, esetleg az érzékelt nem megszokott szexuális orientáció következménye.

A Journal of Adolescent Health című szakfolyóiratban megjelent amerikai kutatás az első, mely a tizenévesek rákkockázatot jelentő magatartásformáit vizsgálja annak alapján, hogy az érintettek mennyire látják magukat nőiesnek vagy macsónak. „Eredményeink azt mutatják, hogy a társadalom férfiasságról és a nőiességről kialakított képe nagymértékben befolyásolja a kamaszok magatartását, mégpedig magasabb rákkockázathoz vezetve” – fogalmazott Andrea Roberts, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársa. „Bár semmi eredendően férfias nincs a dohányzásban, vagy éppen nőies a szoláriumozásban, ezek az iparágak meggyőzték a tinédzserek egy részét arról, hogy az említett magatartásformák segítenek hangsúlyozni a férfiasságot vagy a nőiességet” – tette hozzá a szakértő, akinek csapata 9 435 tizenévest vont be a kutatásba. A magukat férfiasnak leíró fiúknál 55 százalékkal magasabb volt a dohányosok aránya, míg a legnőiesebb lányok 32 százalékkal nagyobb eséllyel szoláriumoztak, és 16 százalékkal nagyobb arányban voltak fizikailag inaktívak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/csajok-macsok-rak