Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A baglyok több kockázatot vállalnak

Az éjjeli baglyok gyakrabban és szívesebben vállalnak kockázatot, mint a pacsirták, legyen szó egyéjszakás kalandokról vagy extrém sportról. Nem véletlenül: a 211 önkéntes nyálmintája igazolta, hogy a későn fekvő-későn kelő emberek kortizol- és tesztoszteronszintje magasabb, mint a korán ébredő-korán fekvő társaiké.

Az Evolúciós Pszichológia című szaklapban publikált kutatás tanulsága szerint a baglyok általában egyedülállóak, és szívesen ugranak fejest futó kalandokba: a felmérésben részt vevő későn fekvő-későn kelő férfiaknak átlagosan kétszer annyi szexuális partnerük volt életük során, mint a koránkelő társaiknak.  A kutatás vezetője, a Chicago-i Egyetem professzoraként ismert Dario Maestripieri a felmérésben résztvevő 110 férfi és 91 nő pénzhez való viszonyát is megvizsgálta, és megállapította, hogy a baglyok nem csak a szexben, de a pénzügyi befektetések terén is bevállalósabbak. További érdekesség, hogy míg a férfiaknak természetesen magasabb kortizol- és tesztoszteronszintjük volt, mint a nőknek, a bagoly-nők hormonszintje leginkább a férfiakéhoz bizonyult hasonlónak.

A résztvevők hormonszintjét a tesztek előtt is után is megmérték a nyálminta alapján, ezután nyilatkozni kellett kockázatvállalási preferenciáikról és alvási szokásaikról. Kiderült, hogy több férfi vallja magát bagolynak, mint nő, és a férfiak általában kevesebb alvással is beérik. Maestripieri professzor tanulmánya rámutat arra, hogy a magas kortizolszint nem csak magas kockázatvállalási kedvvel párosul a baglyok körében, hanem a metabolizmusra és az energiaszintre is kihat. Feltételezhető, hogy a magas kortizolszint árnyaltabb kognitív képességekkel párosul, hiszen számos korábbi kutatás bizonyítja, hogy a magas kortizolszinttel rendelkező emberek általában maximalista, sikeres tagjai a társadalomnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/baglyok-bevallalosak