Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Nem a zsír a fő bűnös

Egy vezető szívspecialista szerint káros, és veszélyezteti a pácienseket az az általánosan elterjedt nézet, ami szerint a zsírban gazdag élelmiszerek, mint a vaj, a tejszín, vagy a csokoládé, károsak az egészségre.

Dr. James DiNicolantonio szerint a telített zsírokban szegény étrend nem csökkenti a koleszterinszintet, nem játszik szerepet a szívbetegségek megelőzésében, és nem segít tovább élni sem. "Ezek a mára berögzült elképzelések téves feltevéseken, és az adatok hibás értelmezésén alapulnak. Ideje lenne egy olyan közegészségügyi kampányt indítani, aminek során beismerjük, hogy tévedtünk ezekkel a dolgokkal kapcsolatban."

Telített zsírt nagy mennyiségben olyan élelmiszerekben találhatunk, mint a vaj, a sajtok, a zsíros húsok, sütemények és egyéb hústermékek. Dr. DiNicolantonio úgy véli, a valódi bűnösök a cukrok és a szénhidrátok, és valójában ezek felelősek a magas koleszterinszintért, és a világszerte tapasztalható elhízás-járványért. A szénhidrátokban és cukrokban gazdag étrend veszélyeire kellene felhívni az emberek figyelmét, mivel nincs megalapozott bizonyíték arra, hogy a zsírszegény étrend jótékony hatással lenne az egészségre. Legalább akkora energiát kellene belefektetnünk az új egészségügyi kampányba, mint tettük azt a 70-es és 80-as években, amikor a közegészségügyi hatóságok meg voltak győződve róla, hogy a telített zsírsavak a felelősek minden rosszért, ami akkoriban az emberekkel történt. Később aztán mindenfelé elterjedt az a nézet, hogy a telített zsírsavak fogyasztása szoros összefüggésben van a szívbetegségek kialakulásával, és hogy ezek elhagyása, és a zsírszegény étrend segíthet megóvni az embereket a magas koleszterinszinttől, és a különböző szívbajoktól. Az utóbbi néhány évtizedben azonban nem sikerült meggyőző bizonyítékot találni arra, hogy a csökkentett zsír- és telített zsír-bevitel valóban jótékony hatással lenne az egészségi állapotra, és segíthetne legyőzni a globális elhízás-járványt - nyilatkozta Brian Ratcliffe, a Robert Gordon Egyetem professzora. -A zsírszegény étrendet követők ráadásul gyakran tapasztalnak depressziós tüneteket, és rossz kedélyállapotot. Ezért lenne fontos, hogy egy életre leszámoljunk az ilyen étkezési dogmákkal, amik bizonyíték híján is a mai napig tartják magukat a közvéleményben." Dr. DiNicolantonio szerint a szénhidrátokban gazdag étrend tehető felelőssé elsősorban az Egyesült Államokban is tapasztalható diabétesz- és elhízás-járványért. - Mindezek ellenére azt őrültség lenne tagadni, hogy a fokozott telített zsírsav-bevitel összefüggésbe hozható az LDL-koleszterinszint növekedésével, ami idővel növelheti a szívbetegségekre való hajlamot - nyilatkozta Alison Tedstone, a Public Health England munkatársa - Ez alapján pedig logikusnak tűnik, hogy a telített zsírokban szegény étrend csökkentheti az LDL-szintet, ez pedig a szívbetegségek kialakulási esélyét. Dr. DiNicolantonio nézeteit bővebben az Open Heart című orvosi szaklapban fejtette ki nemrég.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/zsir-bunos