Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

El lehet kapni a TBC-t a macskáktól?

Az Egyesült Királyságban most először fordult elő, hogy macskák fertőztek embereket tuberkulózissal. A járványt eredetileg valószínűleg borzok indították el.

Ugyanabban két embert kezelnek szarvasmarha tuberkulózissal, miután elkapták a kórokozót a macskájuktól. Két másik macskatulajdonost a TBC látens változatával kezelnek. Délkelet-Angliában kilenc macska fertőződött meg TBC-vel néhány hét leforgása alatt. Hatot elaltattak vagy elpusztult, kettő életben maradt, egy 18 hónapos cica pedig elszökött. A fertőzött macskák közül hét állaton harapásnyomok voltak, ami az állatorvosok szerint valószínűleg borzokkal vívott harcból származhat, melyek a szarvasmarha TBC gyakori hordozói.

A kutatók az utóbbi néhány évben már felhívták a figyelmet arra, hogy a macskák átadhatják gazdáiknak a TBC-t, de valószínűleg a mostaniak az első dokumentált esetek a világon. A fertőzést a betegség Newbury környékén tapasztalt, eddig példátlan mértékű, macskák körében kitört tavalyi járványa okozta mindegyik páciensben. A betegek a hatóságok szerint reagálnak a kezelésre, és a további fertőzések kockázatát a szakemberek „alacsonynak” értékelték. A járványra Dr. Carl Gorman állatorvos hívta fel a figyelmet, miután több macskában, köztük a saját macskájában is krónikus tüdőbetegséget és gyanús sebeket fedezett fel. A TBC macskák esetében ritkának számít, az Egyesült Királyságban alig 25 eset fordul elő évente, ezért a tavalyi newbury-i járvány példátlannak számít. A szarvasmarha TBC sok gondot okoz a brit állattenyésztésnek, a betegség következtében évente körülbelül 30 ezer érintett szarvasmarhát kell leölni. A fertőzés terjedéséért a borzokat tartják felelősnek, ezért a brit kormány az állatok korlátozását fontolgatja a probléma megfékezése érdekében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tbc-macskak