Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Kapcsolat a cukorbetegség és az elhízás között

Régóta ismert, hogy az elhízás fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, de hogy a megnövekedett testtömeg miként fokozza az inzulinrezisztenciát, idáig nem volt világos.

A Beth Israel Diakonissza Orvosközpont munkatársai szerint a kapcsolatot a retinol-kötő protein 4 (RBP4) jelenti. Dr. Barbara Kahn és munkatársai állatkísérletes modellben kimutatták, hogy a korábban csupán az A-vitamin transzportjában érdekeltnek tartott molekula szerepet játszik az inzulinrezisztencia kialakulásában is. Emellett a Cell Metabolism oldalain közölt vizsgálat azt is bizonyította, hogy a kövér, inzulinrezisztenciát mutatók vérében magasabb az RBP4 szintje, mint a sovány, inzulinra érzékenyen reagálókban.

Az immunrendszer és a gyulladás alapvető a szervezet védekezése szempontjából, azonban számos, a nyugati típusú életvitelhez kapcsolt betegségben a szabályozási folyamat károsodása tapasztalható. Valami ilyesmi játszódik le az RBP4 esetén, melyet az immunrendszer idegenként ismer fel, és amely A T-sejtek aktiválódásán keresztül krónikus gyulladásos válasz forrása lehet. A következményes szövetkárosodás okozza az inzulinrezisztenciát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/diabetsz-elhizas-kapcsolat