Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ezért ne legyen a gyerekszobában tévé!

A legújabb adatok azt mutatják, hogy a gyermekkori elhízás gyakorisága a kisgyermekek körében több mint duplájára, a kamaszok között pedig négyszeresére nőtt az elmúlt három évtizedben. Egy friss kutatás szerint pedig azok a gyerekek, akiknek szobájában van TV, nagyobb valószínűséggel híznak meg, mint azok a társaik, akiknek nincs.

A dartmouth-i Geisel Orvostudományi Egyetem kutatói Dr. Diane Gilbert-Diamond vezetésével a JAMA Pediatrics szakfolyóiratban megjelent kutatásukban arról számoltak be, hogy a 8-18 éves korosztályban a gyerekek 71 százalékának van televíziója a szobájában. Mivel ilyen sokat néznek tévét, és játszanak video- és számítógépes játékokkal, feltételezhető, hogy negatív hatást gyakorolhat a gyerekek és kamaszok egészségére.

A lehetséges összefüggés felderítésére a kutatók 6 522 tíz és tizennégy év közötti fiúval és lánnyal készítettek telefonos közvélemény-kutatást. A résztvevőknek egy sor kérdést tettek fel a hálószobai televízió jelenlétére és használatára vonatkozóan, például azt, hogy hétköznapokon mennyit néznek tévét, és hány órát játszanak video- vagy számítógépes játékokkal. Azok a gyerekek, akiknek szobájában van televízió, a televízió nézés és a videojátékok nagyobb behatásáról számoltak be, mint azok, akiknek nincs TV a szobájukban. Kiderült, hogy a hálószobai televízió 2 évvel a kutatás kezdete után 0,57, négy évvel a kutatás kezdete után pedig 0,75 többlet BMI (testtömeg-index) ponttal állt összefüggésben.

A kutatók feltételezik, hogy a hálószobai televízió összezavarhatja a gyerekek alvási mintáit, ráadásul ezek a gyerekek több gyerekeknek szóló élelmiszer reklámnak is ki vannak téve. Korábbi kutatások pedig azt mutatták, hogy a kevesebb alvás testsúlygyarapodást okozhat a gyerekekben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/teve-gyerekszoba