Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mesterséges burok segítheti a szívverést

Az Illinoisi Egyetem és a Washingtoni Egyetem munkatársai 3D-nyomtatóval egy olyan külső membránt állítottak elő, mely segítette a virtuális szívverést.

A Nature tudományos folyóiratban bemutatott vékony és rugalmas membrán mintegy kesztyűként veheti körül a szívet, és elektródák segítségével méri működését. A módszer sikerrel tesztelték nyúlszíven, és a szakértők szerint a mesterséges szívburok hatékony eszköze lehet a szívinfarktus megelőzésének. A mérésen túl az elektródák az izmot is képesek ingerelni, vagyis hozzájárulnak a pumpafunkció szabályozásához.

Normális esetben a szív saját ingerületgeneráló és vezető rendszerrel rendelkezik, mely szabályozza a szívritmust. Az összehangolás problémai miatt jönnek létre a ritmuszavarok, melyek akár hirtelen halált is okozhatnak. Pontosan ezen szövődmények kivédésére szolgálna az új eszköz.  Mindazonáltal, a humán gyógyászatban való alkalmazásig még számos vizsgálatot el kell végezni, amennyiben ezek sikerrel járnak, az eszköz megjelenése 10-15 év múlva várható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/3d-burok