Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Duplán árt a napégés

A melanóma azért különösen veszélyes, mert áttéteket képezhet az olyan létfontosságú szerveken, mint a tüdő, a máj vagy az agy. Az ibolyántúli (UV) sugárzást a betegség egyik fő kiváltó okának tartják.

A Bonni Egyetemi Kórház és a LIMES Intézet interdiszciplináris kutatócsoportja felfedezte, hogy a napégés nemcsak a pigment sejtek genomjának közvetlen megváltoztatásával járul hozzá a rosszindulatú daganat kialakulásához, hanem közvetetten a környező szövetekben kialakuló gyulladásos folyamatok révén is. „A súlyos napfénybehatásra adott gyulladásos válasz elősegíti a melanóma sejtek korai migrációját a vérerek mentén a szervezetben” – magyarázta a Nature internetes kiadásában megjelent kutatás vezetője, Dr. Thomas Tüting professzor.

A rosszindulatú melanóma kialakulásának és korai áttétének alaposabb megértése érdekében a kutatók kísérleti modellt dolgoztak ki egerekben, ami lehetővé tette az UV behatást követő gyulladásos válaszok hatásának vizsgálatát. Dr. Evelyn Gaffal bőrgyógyász elmondta, hogy ismétlődően fokozott melanóma metasztázist tapasztaltak az ibolyántúli sugárzásnak kitett egerek tüdejében. A melanómás szövetminták vizsgálatából az derült ki, hogy a daganatos sejtek a gyulladt bőr vérereinek fala mentén terjednek. Fluoreszcens- és elektronmikroszkópiával a kutatók szoros összefüggést mutattak ki a melanóma sejtek, a vérerek belső fala és az immunsejtek, különösen a neutrofil között.v

A további kísérletek azt mutatták, hogy a neutrofil jelentős szerepet játszik az áttétek kialakulásában. A neutrofileket vonzzák az UV által károsított keratinocitákból kibocsátott vészjelzések. A természetes immunvédelem aktiválásához szüksége fontos molekulákat nélkülöző speciálisan kifejlesztett egértörzsek vizsgálata rávilágított a háttérben húzódó jelátvivő útvonalakra. A LIMES Intézet kutatói új kísérleti módszereket fejlesztettek ki a melanóma sejtek és a vérerek belső falának sejtjei között létrejövő kölcsönhatások vizsgálatára. Ennek segítségével kimutatták, hogy a melanóma sejtek különösen hatékonyan képesek vándorolni a vérerek fala mentén. Dr. Waldemar Kolanus elmondta, hogy a melanóma sejtek mozgékonysága gyulladásos környezetben fokozódik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/melanoma-duplan