Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Zsírból növesztenek füleket

A londoni Great Ormond Street Kórház orvosai terveik szerint zsírból kinyert őssejtek segítségével végeznének arcrekonstrukciót.

A tudósoknak laboratóriumi körülmények között már sikerült porcot  előállítaniuk, és  remélik, hogy fül- és orr-rekonstrukciót is végezhetnek majd a módszer segítségével. A Nanomedicine című tudományos szaklapban megjelent nyilatkozatuk szerint a kutatók bíznak benne, hogy a technológia  forradalmasíthatja a rekonstrukciós orvoslást.  Szakértők szerint a módszerben van potenciál, de még sok a tennivaló van addig,  amíg megkezdhetik a klinikai alkalmazását. Az orvosok olyan rendellenességeket akarnak kezelni, mint például a microtia, aminek következtében a fül nem képes megfelelően kifejlődni, és hiányosan, vagy deformáltan alakul csak ki. Az idáig alkalmazott eljárás során a sebészek a gyerekek bordájából vettek ki porcdarabokat, és azt alakították olyan alakúvá, hogy az fülkagylóhoz hasonlítson, majd ezt ültették be a fül helyére.

Ez a módszer több műtéttel is jár, a mellkason pedig maradandó hegeket okoz. Ezen kívül természetesen a bordából kivett porc sem nő vissza soha. A kutatók a mostani alternatívát úgy képzelik el, hogy a zsírból kinyert őssejteket egy fül alakú "formában" növesztenék, aminek köszönhetően pontosan akkora porcdarabot kapnának, amekkorára a kisgyereknek szüksége van. Az így kapott fület aztán a gyerekek bőre alá ültetnék be. A kutatóknak már sikerült fül-alakú porcdarabot növeszteniük, de további vizsgálatokra van szükség annak biztosítására, hogy a páciensek szervezete biztos ne lökje ki az új fület. "Elképesztő lenne, ha a páciensek szervezete  mindenféle immunszupresszánsok alkalmazása nélkül fogadná be az új fület" -- nyilatkozta Dr. Patrizia Ferretti - Ez lenne a rekoncstrukciós orvoslás Szent Grálja, hiszen egyetlen műtéttel ki lehetne váltani a mostani hosszadalmas és bonyolult procedúrát." "Természetesen még nagyon az út elején vagyunk, sokkal több időre lesz szükség a technológia tökéletesítéséhez." "A zsírból kinyert őssejtek esetében számos biztonsági kérdés felmerülhet, ezért először tisztázni kell, hogy a technológia valóban biztonságos-e - nyilatkozta Martin Birchall professzor, a University College London sebésze - A gerincvelőből kinyert őssejtekről már bebizonyosodott, hogy biztonságosan alkalmazhatóak, de ugyanez a zsírsejtekről nem mondható el."



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/zsirbol-ful