A vizeletivástól az orrtúrásig számos bizarr „gyógymódról” állították már azt, hogy egészségügyi előnyökkel járnak. Elmenne azonban addig, hogy csecsemők székletéből kinyert baktériumokkal készült kolbászt egyen?
Spanyol kutatók szerint ez lehet a legújabb módja annak, hogy egészséges baktériumokat juttassunk a szervezetünkbe. Azt állítják, hogy a babák széklete nagy mennyiségű probiotikumot tartalmaz, ami jót tesz a bélrendszer egészségének, ezért az ebből készült kolbász is felkerülhet az egészséges élelmiszerek listájára. Ez azzal magyarázható, hogy sok szalámi- és kolbászfajta bakteriális erjesztéssel készül. A baktériumok vagy természetesen a nyers húsban fordulnak elő, vagy a gyártási folyamat során adják hozzá a húshoz.
Egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy a bélbaktériumok kulcsszerepet játszanak az egészségünkben. A bélbaktériumok összetételének változásai, nevezetesen a jótékony és a kártékony baktériumok egyensúlyának felborulása számos betegség, köztük a daganatos megbetegedések, a diabétesz vagy a gyulladásos bélbetegség kialakulásával is összefüggésbe hozható.
A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyek elfogyasztásuk után megtelepednek a gyomor-bélrendszerben, és elősegítik az emésztés folyamatát. Jótékony hatásukat még nem bizonyították teljes körűen, de egyre több jel mutat arra, hogy a hasmenéstől az ételallergiákig számos különféle rendellenességen segíthetnek. Éppen ezért a főként a joghurtra és az étrendkiegészítőkre összpontosító probiotikum iparág virágzásnak indult.
A spanyol kutatók azt vizsgálták, milyen egyéb módon lehetne beilleszteni a probiotikumokat az emberek étrendjébe. Azt feltételezték, hogy a probiotikus baktériumokat az erjesztett/érlelt kolbászokban és szalámikban is lehetnek használni. Mivel a probiotikus baktériumok működéséhez a baktériumoknak túl kell élniük az emésztőszervrendszer savas környezetét, a szakértők olyan mikrobákra összpontosítottak, amelyek az emberi székletben életben maradtak.
A probiotikumok leggyakrabban Lactobacillus és Bifidobacterium baktériumokat tartalmaznak, és ezek nagy mennyiségben megtalálhatók a csecsemők székletében. A gironai Katalóniai Élelmiszer és Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai Anna Jofré vezetésével 43 hat hónapnál fiatalabb csecsemő pelenkájából vettek székletmintát. A székletmintákból kitenyésztett baktériumokat aztán felhasználták a fuet nevű katalán kolbász elkészítéséhez. Emellett kereskedelmi forgalomban kapható probiotikus baktériumtörzsekkel is készítettek kolbászt. Az eredmények azt mutatták, hogy csak a csecsemőszékletből készült kolbász tartalmazott elég „jótékony” baktériumokat ahhoz, hogy pozitív hatást fejtsen ki a bélrendszer egészségére. A Meat Science szaklapban megjelent tanulmányukban a szakértők még azt is hozzátették, hogy terméküknek ugyanolyan jó volt az íze, mint a hagyományos fuet kolbásznak.