Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

11 éve csuklik egy nő

A brit Amanda Corby több mint egy évtizede napi öt csuklási rohamtól szenved: rekeszizma két másodpercenként rándul össze, akár tíz percen keresztül. Már orvosnál és hipnózisos terápián is járt, de egyelőre semmi sem segített rajta.

A 46 esztendős Amanda egyre kétségbeesettebben vár megoldást a problémájára, miután az orvosoknak ötletük sincs, mi lehet a jelenség oka. A gondok 2003-ban kezdődtek, s abban az évben körülbelül három milliószor csuklott. A csuklás a mellkas alján található izomréteg, a rekeszizom gyors és önkéntelen összehúzódását jelenti. „Próbáltam a megijesztéses és a vízivásos technikát is. Az összes hagyományos trükköt bevetettem, de nem használ semmi. A hipnózis három hónapra véget vetett a csuklásnak, de utána újra kezdődött az egész. Elképzelésem sincs, mihez kezdhetnék” – magyarázta Amanda, aki egy lottózóban dolgozik. Állapota derültséget kelt a munkatársak és a kuncsaftok körében egyaránt. „Éppen egy műszak közepén kezdődött az egész. Amikor másnapra romlott a helyzet, arra gondoltam, valami étel miatt történik mindez. De a hét további részében sem akart alábbhagyni, majd hónapokra és évekre nyúlt az időtartam. Még mindig nincs vége…” – sóhajt Amanda. „A többiek szeretnek viccelődni ezzel, én pedig velük nevetek. Vannak viszont olyan pillanatok, amikor nagyon kellemetlen. Főleg, amikor ügyfelekkel foglalkozom. Akkor tényleg azt kívánom, hogy bárcsak örökké elmúlna…” – mondta a hölgy, akivel a háziorvosa sem tudott mit kezdeni: csupán annyit tanácsolt Amandának, hogy kis kortyonként igyon vizet.

A hosszan tartó csuklás hátterében emésztőrendszeri vagy légzőszervi betegség is állhat, valamint olyan pszichés gondok, mint a stressz, a szorongás, a gyász vagy a sokk. Bizonyos esetekben érzéstelenítéssel vagy gyulladáscsökkentővel kezelhető. A probléma álmatlanságot, fogyást, fáradtságot és depressziót idézhet elő.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/csuklik