Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A pornó nem okoz függőséget, és még hasznos is lehet

A témában folytatott kutatásokról szóló beszámolók csupán 37 százaléka jellemzi függőségként a túlzott pornónézést, és mindössze 27 százalékuk tartalmaz valós tudományos adatot – mutat rá Dr. David Ley amerikai klinikai pszichológus, aki szerint nincs bizonyíték a jelenség negatív mellékhatásaira. Például arra sem, hogy merevedési zavart vagy agyi változásokat okozhat. Sőt, a szakértő úgy véli: a felnőtt filmek javíthatják az életminőséget.

Dr. Ley álláspontja szerint eddig főleg rosszul megtervezett és kivitelezett kutatások folytak a pornónézés hatásaira vonatkozóan, éppen ezért nem lehet tudományos bizonyítékként kezelni őket. Így csak nagyon kevés, vagy semmilyen adat nem támasztja alá a pornófüggőség létezését. A pszichológus hozzátette, hogy a fogalom nem is szerepel az Amerikai Pszichoáterek Társasága által kiadott Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Nyilvántartásában, ami a szakma „bibliájának” számít. A klinikai szakértő hangsúlyozta: a korhatáros filmek nézésének mellékhatásaira sem vonatkozik megbízható információ, tehát nem lehet merevedési zavart vagy agyi változásokat tulajdonítani neki. Ehelyett Dr. Ley úgy véli, a pornó javítja a szexualitáshoz való hozzáállást, javítja az életminőséget és fokozza a hosszú távú kapcsolatokban érezhető örömet – hiszen morálisan elfogadható kiélési lehetőséget biztosít az elfogadhatatlan ösztönöknek. Ezáltal csökkenti a szexuális bűncselekmények számát, főleg a gyermekmolesztálásokét.

Dr. Ley kutatásaiból az is kiderül, hogy a magukat pornófüggőnek vallók többsége férfi, nem heteroszexuális és általában magasabb a libidója. Emellett gyakran vallási értékrendet képviselnek, ami ellentétben áll a szexuális vágyaikkal. „Jobb módszerek kellenek ahhoz, hogy segítsünk azokon az embereken, akik szenvednek a vizuális szexuális ingerek tömkelegétől, méghozzá anélkül, hogy patologizálnánk őket emiatt” – mondta a szakértő.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/porno-hasznos