Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Egy trükk, ami rászoktathatja a gyerekeket a zöldségevésre

A ketchupba vagy sajtszószba történő mártogatás hozzájárul, hogy a csemeték szívesebben fogyasszák a zöldségeket, sőt később ezek nélkül is elfogadják az egészséges falatokat.

A trükköt világszerte alkalmazzák ugyan a kétségbeesett szülők, de most már tudományos bizonyíték is rendelkezésre áll a hatékonyságát illetően. Az eredmények szerint ugyanis azok a gyerekek, akik krémsajttal együtt ismerték meg a kelbimbót, nagyobb valószínűséggel ették meg, s nyilatkoztak később úgy, hogy ízlett nekik, mint a zöldséget natúr formában kapó társaiknak. „Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy előnyös irányban befolyásoljuk a kicsik táplálkozási szokásait. Több zöldséggel ugyanis megelőzhető a korai elhízás” – magyarázta a munkálatokat irányító Elizabeth Capaldi-Phillips, az Arizonai Állami Egyetem szakértője.

A tanulmányhoz 29 három és öt év közötti gyermek szülei töltöttek ki kérdőíveket a csöppségek véleményéről 11 zöldségre vonatkozóan. Sokan közülük még nem kóstolták a karfiolt és a kelbimbót, ezért a tudósok ezeket választották a kísérlet során. A gyerekek tehát karfiolt vagy kelbimbót kaptak napi egyszer egy héten át, és öt-hatfős csoportokban ettek, amelyeket egy kutató vagy tanár vezetett. Minden zöldséget megfőztek, mielőtt magában, édesítetlen krémsajttal vagy édesített krémsajttal tálalták. A hozzászoktatási folyamat után mindannyian magában kapták a zöldségeket a csemeték.

A mártás nélküli csoport kevesebb, mint ötöde szerette meg az adott zöldséget, míg a többiek kétötöde. Egy korábbi kutatás szerint a gyerekeknek 8-10 alkalommal kell találkozniuk egy új étellel, mielőtt hozzászoknak az ízéhez, így el tudják dönteni, kedvelik-e. A mostani tanulmány szerzői szerint a stratégia nemcsak karfiol és kelbimbó esetén működhet, hanem gyakorlatilag bármilyen élelmiszernél. „A kicsikben már nagyon korán kialakul az ételpreferencia, noha ilyenkor még roppant válogatósak” – tette hozzá Devina Wadhera, aki ugyancsak az Arizonai Állami Egyetem kutatója.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/sajtszosz-zold