Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Vigyázat, az aszpirin árthat is!

Egy korábbi kutatásokon alapuló tanulmány készítői szerint a szívbetegségek csökkentése érdekében rendszeresen aszpirint szedő egészséges felnőttek többet árthatnak egészségüknek, mint használnak.

A gyulladáscsökkentő hatással bíró aszpirin képes lebontani a vérrögöket, amik az agyvérzésen és szívrohamon átesett betegek esetében az érelmeszesedés miatt alakulnak ki leggyakrabban. A rendszeres aszpirinszedés azonban a legújabb vizsgálatok szerint 37 százalékkal növelheti a belső vérzés és 38 százalékkal az agyvérzés kialakulási esélyeit. A szakértők szerint a rendszeres aszpirinbevitelnek köszönhetően 10 év alatt 10 000 emberre vonatkoztatva összesen 33-46 haláleset előzhető meg. Ugyanakkor szintén 10 000 főre vonatkoztatva 46-49 belső vérzés és 68-117 emésztőrendszeri vérzés alakulhat ki a gyógyszer miatt. "Nagyon sok olyan egészséges ember van, aki szentül meg van győződve róla, hogy az aszpirin megelőzi a szívrohamot és a rákos megbetegedéseket - nyilakozta Dr. Peter Sandercock, az Edinburgh Egyetem Klinikai Agykutató Intézet munkatársa - Emiatt rengetegen mindenféle tünet, illetve szív- és érrendszeri betegség megléte nélkül szedik az aszpirint, pedig az valójában nem javítja az egészségi állapotot.Természetesen a szívbetegségekben szenvedők esetében továbbra is ajánlott lehet a gyógyszer szedése" - tette hozzá Dr. Sandercock, aki a kutatásban nem vett részt. A mostani vizsgálatok során a Warwick Orvosi Egyetem és a Warwick Egyetem tudósai 27 randomizált, kontrollált vizsgálat adatait vizsgálták meg a 2008 és 2012 közötti időszakból.

Ezek a kutatások jelentik a klinikai vizsgálatok csúcsát, mivel ezek során a résztvevők teljesen véletlenszerűen kapnak a kutatásra szánt gyógyszerekből. "Számtalan kutatás készült ebben a témában, csak eddig senki nem vetette össze a vizsgálati eredményeket - nyilatkozta Paul Sutcliffe, a kutatás vezetője - Az aszpirin negatív hatásait látva annyi mostanra bizonyossá vált, hogy óvatosan kell eljárni a szer napi szintű, rendszeres szedésével. Mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt hosszú távú aszpirinkúrába kezdenénk, ugyanis, ha egészségesek vagyunk, az esetleges káros hatások messze felülmúlhatják a szer előnyeit." A kutatás részletes leírása a PLoS One című nyílt forrású online szaklapban jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/aszpirin-arthat