Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Nanogolyók állíthatják meg az áttéteket

A tapadós golyók a keringő rákos sejtek megtalálását segítve gátolják meg az áttétek kialakulását – állítják a Cornell Egyetem munkatársai.

A daganatos halálozások 90 százaléka nem az elsődleges tumorhoz köthető, hanem az áttétekhez, amikor a betegség más szervekre terjed rá. Michael King professzor és munkatársai olyan nanorészecskéket fejlesztettek, ami pont ezt a folyamatot hivatott kivédeni, ugyanis a keringésbe kerülő daganatsejtek elleni fellépést segítik elő. A részecskék egy felszíni receptort aktiváló anyaghoz, a Trail-hez kötődnek, az aktiválódás beindítja a sejt öngyilkosságát.

A vénás úton bejuttatott részecske előbb a fehérvérsejteket találja meg, és mivel az immunrendszer próbál fellépni a tumor ellen, egyúttal megoldják a daganat helyére való szállítást is. A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain bemutatott módszert egérkísérletes modellben tesztelték: a kezelés után két órával már minden keringésben lévő daganatsejt elpusztult. A humán alkalmazásra azonban még várni kell, azonban a szakértők szerint érdemes lenne megfontolni a kezelés sugarazás és kemoterápia előtti alkalmazását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/nano-attet-ellen