Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mit nem ehet a házi kedvenc?

A kutya- és macskatulajdonosok egy része úgy gondolja, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható kutya- és macskatápok helyett a nyers hús a legegészségesebb az állatoknak. A Journal of American Veterinary Medicine szaklap legújabb számában megjelent kutatás szerint azonban ez nem így van.

A massachusettsi Tufts Egyetem Cummings Állatorvostudományi Karának kutatói Dr. Lisa Freeman vezetésével arról számoltak be, hogy sok állatbarát a nyers hús alapú étrendet tartja a legtermészetesebbnek házi kedvencének. Azonban az Amerikai Állatkórházak Szövetsége és az Amerikai Állatorvosi Szövetsége is úgy véli, hogy a nyers és nem megfelelően megfőzött húst tartalmazó élelmiszerek megfertőzhetik a háziállatokat élelmiszer útján terjedő kórokozókkal, amelyek aztán a velük érintkezésben lévő embereket is megfertőzhetik.

A kutatók azt is elmondták, hogy a nyers húsos étrend támogatói úgy vélik, hogy ezek az étrendek minden szükséges tápanyaggal ellátják az állatokat, de a témában végzett korábbi kutatások elemzése során a massachusettsi kutatók kimutatták, hogy legalább két vizsgálat utal arra, hogy a nyers hús alapú étrendek vagy túl kevés, vagy túl sok tápanyaggal látják el a háziállatokat. Három kutatás azonban azt mutatta, hogy a kutyák és macskák jobban meg tudják emészteni a nyers hús alapú táplálékokat. A kutatók szerint az egyelőre nem nyilvánvaló, hogy ez jár-e bármilyen egészségügyi előnnyel az állatokra nézve.

A hús alapú étrendek élelmiszerbiztonsági elemzéséből az derült ki, hogy gyakrabban fordult elő Salmonella, E. coli, Clostridium és más kórokozókkal történő fertőződés hús alapú étrend fogyasztása esetén, mint a kereskedelmi forgalomban kapható tápok esetében. A szakértők mindezek alapján azt javasolják az állattulajdonosoknak, hogy beszéljék meg állatorvosukkal házi kedvencük étrendjét, és csak a kutatási eredmények figyelembe vételével illesszék be a nyers húst az állat étrendjébe.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/nyershus