Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Fogorvos költözhet a telefonba

A Kolibree nevű találmány érzékelők segítségével tudja megállapítani a saját fizikai helyzetét, illetve a nyomás erősségét. A huszonkétezer forintnak megfelelő összegért kínált termék egy mobil alkalmazásnak küldi az adatokat minden használat után, és alkalmas arra, hogy beszámoljon a fogorvosnak a fogmosásaink aprólékosságáról. A program kiemeli a mosásból kimaradt területeket, és lehetővé teszi a szokásaink megosztását ismerőseinkkel.

Az okosfogkefe előreláthatólag idén kerül a boltok polcaira, s végre nem a fogorvosi székben derül ki, hogy kimaradt-e egy terület a tisztogatási procedúrából. A gyártók szerint a Kolibree képes megmondani, hogy elég sokáig és elég alaposan mostak-e vele fogat – beleértve a nehezen elérhető fog- és ínyrészeket is. Az eszköz okostelefonnal kommunikál: egy applikáció rögzíti a fogmosási időt és hatékonyságot – ismertette a gyártó cég munkatársa, Amy Forrester a brit Daily Mail-nek. „Mintha fogorvos költözne a telefonba” – magyarázta Amy. A Kolibree-t a Las Vegas-i műszaki expón mutatták be, ahol a héten találkoznak a világ különböző pontjain tevékenykedő vállalatok, hogy büszkélkedjenek termékeikkel.

Az okosfogkefe kis fehér töltőállomáson „fészkel”, tehát sosem merül le, és Bluetooth-on keresztül küldi az adatokat. Az Android és iOS platformra is elérhető applikációval a fogorvosnak is meg lehet mutatni, hogy megfelelő-e a fogápolási rutin, továbbá az ismerősökkel is megoszthatóak az információk. A rendszerben minden fogmosás értékelése csillagokkal történik, egytől ötig terjedő skálán. „Csak az a kérdés, hogy elég nagy lesz-e a rá a kereslet” – tűnődött Stuart Miles, az elektronikai eszközökkel foglalkozó PocketLint portál munkatársa, aki úgy véli, hogy 2014 az okostelefonokkal kommunikáló kütyük éve lesz. A Kolibree árusítása várhatóan idén április után kezdődik meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/okosfogkefe