Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Inni is lehet okosan!

Alkalmanként, ünnepek idején sokan isznak a megszokottnál több alkoholt, sőt ilyenkor még azok is szívesen koccintanak, akik egyébként egyáltalán nem szoktak inni. Ezzel nincs is baj, egészen addig, míg másnap nem ébredünk hasogató fejfájással. Az alábbiakban azzal kapcsolatban olvashatunk néhány jó tanácsot, miként kerülhető el a másnaposság.

A másnaposság oka egyrészt a kiszáradás, ami fejfájást, szájszárazságot, csökkent koncentrálóképességet és ingerlékenységet okozhat. Eközben a vércukorszint is leeshet, mivel az alkoholból származó megnövekedett cukorbevitelre válaszként a szervezet túl sok inzulint kezd termelni. Az alkohol emellett a gyomrot is irritálhatja, alvászavart, hányingert és kimerültséget is okozhat. Jó tudni hát, mindezt mivel úszhatjuk meg legkönnyebben. Van, aki azt állítja, ő sosem másnapos, ami dr. Sarah Jarvis általános orvos szerint akár igaz is lehet, ám mindez nem jelenti azt, hogy hosszú távon nem okozna náluk károkat az alkohol, sőt talán még nagyobb károk is érhetik őket, mivel a másnaposságnak van egy olyan visszatartó ereje is, hogy utána az ember kevesebbet iszik.

Az is igaz, hogy egyes népek érzékenyebbek az alkohol hatására, például a kelet-ázsiaiakban alacsonyabb az acetaldehid-dehidrogenáz szintje, aminek következtében ők sokkal gyorsabban hajlamosabbak berúgni, és sokkal inkább ki vannak téve a másnaposság veszélyének is. Sokan azt gondolják, minél fiatalabb valaki, annál jobban tolerálja még a szervezete az alkoholt, és így őket kevésbé sújtja a másnaposság, ám dániai kutatók egy 50 000 felnőtt bevonásával készült kísérlet során arra a felismerésre jutottak, hogy mindez éppen fordítva történik, és az idősebbek kevésbé szenvednek a másnaposságtól egy-egy átmulatott éjszaka után. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy a fiatalabbak többet isznak rövidebb idő alatt, a másik pedig az, hogy az idősebbeknek már toleránsabb a szervezete az ivás rövid távú hatásaival szemben, mivel ők életük során már több alkoholt fogyasztottak. Egy harmadik feltételezés szerint az áll mindezek mögött, hogy az idősebbek már elővigyázatosabbak, és tudják, milyen óvintézkedéseket kell tenni másnaposság ellen.

Egy másik kutatás, melyet a Missouri-Kolumbia Egyetemen végeztek, arra hívja fel a figyelmet, hogy nőként még óvatosabbnak kell lenni, mivel ők egyrészt hamarabb berúgnak, másrészt a másnapossággal járó tüneteik is sokkal erősebbek, hiába ittak ugyanannyit, mint férfi társaik. A Surrey Egyetemen szintén egy érdekes felmérés készült, amely kimutatta, hogy két pohár szénsavas pezsgő elfogyasztása után öt perccel a vérben 0,54 milligramm per milliliternyi alkohol mutatható ki, míg ugyanennyi szénsavmentes pezsgő esetében csupán 0,39. Ennek oka az lehet, hogy a széndioxid felgyorsítja az alkohol bélbe történő áramlását. Ugyanez a helyzet a fröccsel vagy a sörrel is, vagyis ezekkel az italokkal is érdemes óvatosan bánni.

Az is igaz, hogy bizonyos italok után rosszabbul érezzük magunkat másnap. Ennek dr. Emma Derbyshire táplálkozási szakember szerint az a magyarázata, hogy bizonyos alkoholokban úgynevezett kongenerek találhatóak, melyek szintén erősítik a másnaposság tüneteit. Minél sötétebb egy ital, annál több benne a kongener, így aztán a vörösbor veszélyesebb lehet, mint a fehérbor, és a whiskey-vel is óvatosabbnak kell lenni, mint a vodkával. Sokan úgy vélik, minél többféle italt iszunk, annál másnaposabbak leszünk, aminek szintén van némi valóságalapja. A háttérben szintén a kongenerek állhatnak, hiszen minél többféle italt iszunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy több kongener jut a szervezetünkbe. Ennek ellenére arra sincs garancia, hogy ha valaki egész este egyféle italt fogyaszt, másnap kutya baja lesz.

Az is tény, hogy üres gyomorra rosszabb inni. Amint azt dr. Nick Read gasztroenterológus kifejtette, ha valami zsíros dolog kerül a gyomorba ivás előtt, akkor az alkohol lassabban szívódik fel, és mi lassabban rúgunk be. Egyes kultúrákban éppen ezért olívaolajat isznak egy-egy nagyobb mulatság előtt, vannak, akik pedig arra esküsznek, hogy két kanál vajas krumplipüré a legjobb megoldás.

Ismerjük a mondást: „Sörre bor, mindenkor. Borra sör meggyötör.” Amint azt dr. Derbyshire kifejtette, ennek is van alapja, mivel a sörnek nagyobb a víztartalma, ezért ha először ezt isszuk, sok folyadék jut a szervezetünkbe, így később nem kell félnünk, hogy dehidratáltak leszünk. A szakember szerint azonban ennél is jobb, ha alkoholfogyasztás előtt inkább vízzel oltjuk a szomjunkat. Egy másik ismert szólás a „kutyaharapást szőrivel”, ám amint arra dr. Sarah Jarvis felhívja a figyelmet, ha másnaposan tovább iszunk, azzal csak elodázzuk a problémát. Az alkohol rövid időre tompíthatja a fejfájást, de ennél jobb ötlet egy fájdalomcsillapító bevétele, ám érdemes ezekkel is óvatosan bánni.

Amiben a szakemberek egyetértenek az az, hogy mielőtt egy nagyobb mulatozás után lefeküdnénk, mindenképpen igyunk egy nagy pohár vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást. Andy Dowson migrén specialista szerint azonban ennél még hatásosabb, ha egy pohár tejet iszunk, ezzel ugyanis a folyadékpótlás mellett a cukorszintünket is helyre tudjuk állítani, sőt a gyomorban jelentkező gyulladásos tünetek is csökkenthetőek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/inni-okosan