Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ezt ne tegye vezetés közben!

Legközelebb, ha eszébe jutna, hogy a volán mögött ülve telefonáljon, csak gondoljon erre: a vezetés közbeni tárcsázás minden másnál jobban növeli a balesetek, és a karambollal fenyegető veszélyes helyzetek előfordulási esélyét.

Ez a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban nemrég megjelent tanulmány egyik legfontosabb tanulsága. A volán mögötti balesetveszélyes tevékenységek listáján a telefonálás mellett természetesen más tevékenységek is szerepelnek, többek között a mobiltelefon vagy más tárgyak keresése, az sms-ezés vagy internethasználat, az út mellett lévő tárgyak szemrevételezése, illetve az evés. A kutatás során a tudósok GPS nyomkövetőket, radart, négy kamerát, valamint sebességmérőt és más eszközöket helyeztek el 42 újdonsült és 109 tapasztalt sofőr autóján - az utóbbiak mögött átlag 20 éves vezetési tapasztalat állt. Az önkéntesek átlagosan 12-18 hónapig vezették a kutatásra felszerelt járműveket (A tapasztalt sofőröket 2003 és 2004 között kísérték figyelemmel, mielőtt még az sms-ezés igazán elterjedt volna, a friss jogosítványos vezetőket pedig 2006 és 2008 között).

A vizsgált időszak alatt az újdonsült sofőrök összesen 31 balesetet szenvedtek el, míg a tapasztalt vezetők 42-t. A kutatók 612 balesetközeli helyzetet rögzítettek, melyek során csak "az utolsó pillanatban, és a jármű határait feszegetve sikerült elkerülni a karambolt". A balesetközeli helyzetek minden esetben teljesen vagy részben a sofőrök hibájából alakultak ki. Az ittas, vagy kábítószer hatása alatt vezető sofőrök baleset közeli helyzeteit nem vették figyelembe a kutatás elkészítésekor. Nem meglepő módon a friss jogosítvánnyal rendelkező sofőrök sokkal többször kerültek veszélyes helyzetbe, mint a tapasztalt vezetők, főként, mikor a figyelmüket megosztva a vezetésen kívül másra is koncentráltak.

A zavaró tényezők nélküli vezetéshez képest a kezdő sofőrök esetében a balesetek és veszélyes helyzetek előfordulása 8,32-szer magasabb volt telefonhasználat közben, 7,05-szer és 8-szor a mobiltelefon, illetve más tárgyak keresése közben, 3,9-szer akkor, amikor valamilyen tárgyat néztek az út mellett, és 2,99-szer evés közben. Tapasztalt sofőrök esetében egyedül a mobiltelefonozás növelte a balesetek és veszélyes helyzetek előfordulási arányát, nagyjából 2,49-szeresére. A kutatók rájöttek továbbá, hogy minél tapasztaltabbak és magabiztosabbak lettek a kezdő sofőrök, annál hajlamosabbak voltak a vezetésen kívül másra is koncentrálni. "Minden tevékenység, ami elvonja a sofőr figyelmét az útról, komoly veszélyeket rejthet magában - nyilatkozta Bruce Simon-Morton, a brit Országos Gyermekegészségügyi és Humán Fejlődési Intézet munkatársa - Ez különösen a kezdő sofőrök esetében igaz, akiknek még nincs elég tapasztalatuk a volán mögött."



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/mobil-autoban