Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Aszpirinnel a dührohamok ellen?

A gyulladáscsillapításra széles körben alkalmazott szer a robbanékony hangulat feletti kontrollban is segíthet – állítják a Chicagói Egyetem munkatársai.

Emil Coccaro és munkatársai szerint kapcsolat lehet az agresszió és a túlaktivált immunrendszer között. Mindazonáltal nem világos, hogy a gyulladás stimulálja-e a kitöréseket, vagy az agresszív érzelmek hatására kerülnek túlsúlyba a gyulladás felé mutató szabályozási elemek. Azonban most úgy tűnik, hogy a szakaszos dühkitörési rendellenesség (IED) kezelésében megfelelő alternatívát nyújthat az aszpirines gyulladásgátló stratégia.

Az IED-ben szenvedők impulzív személyiségek, az ellenük forduló vélt vagy valós indulatokat dühkitörésekkel reagálják le. A JAMA Psychiatry oldalain bemutatott vizsgálat  szerint ezen személyeknél magasabb a C-reaktív protein szintje, ami a szervezetben zajló aktív gyulladásos folyamatra utal. Emellett az agresszivitásukat nehezen kezelőkben az egyik gyulladásos szabályozó, az interleukin-6 (IL-6) mennyisége is megnövekedett. E két marker együttes eltérése csupán az agressziós tünetcsoportra volt jellemző, egyéb pszichiátriai betegségekre nem. Mindazonáltal, az új gyógymód hatását még számos további vizsgálatnak is alá kell támasztania.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/aszpirin-duhroham