Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Drágábbak, de nem sikeresebbek a robotműtétek

Egyre gyakrabban alkalmaznak robotokat az iparban és az egészségügyben is, de a legújabb kutatás szerint a robotok által végrehajtott műtétek semmivel sem sikeresebbek, mint a hagyományos eszközöket használó emberi orvosok beavatkozásai.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói robot és hagyományos sebészettel elvégzett kolektómiákat (a vastagbél részeinek eltávolítása) vizsgáltak, és kimutatták, hogy a robotok nem tudták felülmúlni az embereket a szövődmények és a halálozási arány tekintetében, illetve a betegek kórházban töltött lábadozási idejét tekintve. A Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban publikált tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy a robotot használó sebészeti beavatkozások átlagosan 3 000 dollárral (kb. 650 000 Ft) többe kerülnek, mint a hagyományos műtétek. A kutatók vizsgálatuk során 244 129 kolektómiát elemeztek, amelyeket 2008 és 2010 között végeztek el 21 éven felüli betegeken.

A Columbia Egyetem ugyanebben a szaklapban közzétett egyik korábbi kutatásából az derült ki, hogy méheltávolító műtétek (hiszterektómia) esetében sem jár előnnyel a robottal végzett műtét. Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) jelenleg vizsgálja a robotműtétek biztonságosságát, és a da Vinci robotot gyártó Intuitive Surgical vállalat azonnali termékvisszahívást rendelt el a da Vinci sebészeti rendszerre vonatkozóan. A robot kar a korábbi kutatások szerint csökkenti a műtétekkel járó mellékhatásokat.

Az utóbbi időben azonban több baleset is előfordult a rendszerrel kapcsolatban, például egy alkalommal a robot kar nem engedte el a megfogott szövetet, máskor pedig arcon ütötte a műtőasztalon fekvő beteget. Ezek a balesetek, és a rendszer használatával összefüggő halálesetek, vezettek az FDA vizsgálatának megkezdéséhez. A hivatal állítása szerint a probléma 1 386 robotkart érinthet világszerte. A korábbi kutatások szerint a robottechnológia alkalmazása jelentősen kisebb vérveszteséggel, a vérátömlesztés alacsonyabb kockázatával, és valószínűleg rövidebb teljes lábadozási idővel járhat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/robotkar-draga