Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Egy ritka betegség, amely szinte a fürdőszobához köti áldozatait

A tizenkét éves brit lány a ritka rendellenesség következtében néha akár negyvenszer is hányt naponta, és az orvosok eleinte meg voltak győződve arról, hogy várandós. Jayde Pitt annyit hányt, hogy naponta 18 órát töltött a fürdőszobában.

A hónapokig tartó hányás után végre Jayde édesanyjával, Leanne Rodrigues-szel közölték, hogy lánya ciklikus hányás szindrómában szenved. Hetekig tartó orvosi vizsgálatok után Jayde elkezdhette a tüneteket enyhítő gyógyszeres kezelést, de ha nagyon ideges, még mindig naponta ötször-hatszor hány.Édesanyja így emlékszik vissza a történtekre: „Szörnyű volt néznem, amin keresztülment, és nem sokat tudtam segíteni. Nagyon aggódtam érte, de akárhogyan könyörögtem az orvosoknak, egyszerűen nem jöttek rá, mi a baja. Csak az ötödik orvosnak sikerült kiderítenie, milyen betegség okozza az állandó hányást.”Jayde szeptemberben kezdett gyomorgörcsöket tapasztalni és hányni, és miután 48 órán keresztül folyamatosan hányt, édesanyja teljesen kétségbe esett.„Azt hittem, hogy az orvosok majd azt mondják, valami vírus támadta meg, nem egy ilyen rendkívüli betegség” – mondta az édesanya. Végül Jayde kisgyermekkori gyerekorvosa jött rá, mi a baj, ő diagnosztizálta a ciklikus hányás szindrómát, és kezdte meg a gyógyszeres kezelést. Három hónap folyamatos hányás után a kislány most csak akkor hány, amikor kivételesen ideges vagy szorongó, ettől eltekintve normális életet tud élni.

Dr. Robin Dover, a brit Ciklikus Hányás Szindróma Szövetség elnöke elmondta, hogy a betegség bármilyen életkorú embert sújthat. Bár általában gyermekkori betegségnek tartják, felnőttekben is kialakulhat. A betegség csúcspontján a beteg akár hatszor is hányhat óránként. Ez a legsúlyosabb hányásos megbetegedés emberekben. A rendellenesség kórokáról keveset tudunk, és kezelése meglehetősen nehéz. Kórházi kezelésre lehet szükség, és erős hányás elleni gyógyszerekkel szorítják vissza a tüneteket. Dr. Dover azt is hozzátette, hogy az életminőséget is nagymértékben befolyásolja, és megnehezíti a tanulást vagy a munkavégzést.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ciklikus-hanyas