Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Egy nő, akinek tizenöt személyisége van

Egy huszonhárom éves nő azt állítja, hogy tizenöt személyiséggel rendelkezik, és mindegyiknek kell karácsonyi ajándékot vásárolnia.

Kimi Sands disszociatív önazonosság-zavarban (Dissociative Identity Disorder, DID) szenved, ami azzal jár, hogy más-más időben különböző személyiségek veszik át az uralmat a teste felett. Már több száz fontot költött arra, hogy mind a tizenöt személyiségének vásároljon ajándékot, többek között a 22 éves japán szakácsnak, Satou-nak, a 17 éves fitnesz-őrült Fionának, és a négy éves fiú ikerpárnak, Jacknek és Safyernek. A cardiffi Sands kisasszony így nyilatkozott állapotáról: „A karácsony valamivel drágább mulatság nekem, mint másoknak, mert olyan sok mindenkinek kell ajándékot vennem. Velem együtt összesen tizenhat személynek kell ajándékot vásárolnom, ami az alkoholtól (az idősebbeknek) egészen a játék mackóig (a gyerekeknek) a legkülönfélébbek lehetnek.”

Kimi betegségét régebben többszörös személyiségzavarnak is nevezték. A betegségben szenvedők önazonossága rendszeresen megváltozik, és ilyenkor más személyiség veszi át az irányítást cselekedetei és gondolkodása felett. Mindegyik személyiségnek megvan a saját, egyéni gondolkodásmódja, igényei és vágyai. Kimi személyiségei három éves korában kezdtek kialakulni, de csak húsz éves korában diagnosztizálták nála a disszociatív önazonosság-zavart a norwichi Pottergate Központban. Személyiségváltásai néhány perctől akár napokig is tarthatnak, ami a betegség jellegzetessége.

Sands kisasszony párja, a 24 éves Chris Lee elmondta, hogy az ünnepi időszak pénzügyileg elég megterhelő számukra, mert nagyon sok mindenkinek kell ajándékot vásárolniuk. „Nehéz” – nyilatkozta Lee. „Egyrészt egy pár vagyunk, ugyanakkor van ez a belső családunk. A többieknek is kell ajándékot vennünk.” Kiminek azonban nem csak karácsonykor kell többet költenie alteregóira. „Rengeteg kompromisszumot kell kötnöd, ha tizenöt személyiséged van” – magyarázza. „Mindenkinek különböző ruhákat kell tartanom a gardróbomban. A fiúk dühösek lennének, ha szoknyát kellene hordaniuk.”

Sands kisasszony az internetre feltöltött videóival szeretné megismertetni az embereket a betegséggel.„Valahányszor disszociatív önazonosság-zavarban szenvedő beteget mutatnak egy filmben, az mindig gonosz. Gyakran kell elmagyaráznom az embereknek, hogy nem vagyok baltás gyilkos! A videóim segítségével pozitív üzenetet szeretnék eljuttatni az emberekhez” – mondta Kimi.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tobbes-szemelyiseg