Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Miért ne igyanak nyers tejet a gyerekek?

Vezető amerikai gyermekgyógyászok arra hívták fel a figyelmet, hogy a nyers tejet fogyasztó várandós kismamák, csecsemők és gyermekek a súlyos, életveszélyes betegségek rendkívül magas kockázatának vannak kitéve.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nemrég kiadott nyilatkozata szerint mindenkinek pasztőrözött tejet kell fogyasztania. Azok a terhes nők ugyanis, akik nyers tejet fogyasztanak, a toxoplazmózis parazitafertőzés ötszörös kockázatának lehetnek kitéve. A szintén a forralatlan tejben előforduló Listeria baktérium fertőzése pedig a halvaszületés, a koraszülés, valamint a vérmérgezés és az agyhártyagyulladás magasabb kockázatával hozható összefüggésbe az újszülöttekben. Az akadémia kutatói szerint a gyermekek, az idős emberek, és a más betegségek miatt legyengült immunrendszerrel rendelkező betegek is a súlyos betegségek magasabb kockázatának vannak kitéve a nyers tej fogyasztása következtében.

A gyermekgyógyászok akadémiája a Pediatrics december 16-i számában kiadott beszámolójában a nyers vagy nem pasztőrözött tej és tejtermékek forgalmazásának betiltását szorgalmazzák. A Minnesotai Közegészségügyi Hivatal múlt héten közzétett tanulmánya szerint minden hatodik nyers tejet fogyasztó ember megbetegedik a tejfogyasztás következtében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/tej-pasztorozve