Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Milyen ízű a metróállomás?

Nem vicc: a különleges neurológiai elváltozásban szenvedő férfi érzi a szavak ízét, külön ízt párosít például a londoni metró mind a 274 megállójához.

Az 54 éves James Wannerton számára a Central Line vonalon az utazás sült szalonna ízzel kezdődik, ami fokozatosan átvált sajtra, kolbászra, majd káposztára. És ezek az ízek rendkívül valósak. „Nem akaratlagosak, és nem lehet kikapcsolni vagy letompítani” – nyilatkozta a MailOnline internetes hírportálnak. Wannerton úr ugyanis a körülbelül 2,5 millióból egy embert érintő ízlelési és hallási szinesztéziában „szenved”, olyan típusú érzékkeveredésben, mely során szó szerint érzi a szavak ízét.„Kisgyerekként sokat mentem iskolába metróval, és a szinesztéziám miatt minden utazás alatt ízt és textúrát párosítottam az egyes állomások nevéhez” – mesélte. „Ugyanúgy felismertem az íze alapján a helyet, ahogyan a tényleges helyszín alapján. Az ízek sosem változnak, 100 százalékosan következetesek.”

Wannerton úr egyébként 21 éves koráig nem is tudott arról, hogy szinesztéziája van. 1981-ben az Egyesült Államokba utazott, ahol véletlenül meglátott egy TV műsort, amelyben egy nő arról beszélt, hogy zenehallgatás közben színeket lát. Ekkor jött rá, hogy talán nem ő az egyetlen, aki érzi a szavak ízét. Hazatérése után elment a londoni Maudsley Kórházba, ahol egy sor MR-vizsgálatnak vetették alá az ízérzékelésért felelős agyi területét. Amikor az átlagembereknek fejhallgatót adnak, amiben zenét és szavakat játszanak le, ezen az agyi területen nem lehet aktivitást látni. Wannerton úr agyának ezen területe azonban jelentős mértékű aktivitást mutatott.„Ízlelési és hallási szinesztéziával diagnosztizáltak. Végre bebizonyosodott, hogy egyfajta neurológiai rendellenességem van, ami óriási megkönnyebbülést jelentett számomra” – mondta. „Korábban nem mertem másoknak beszélni erről, nehogy bolondnak nézzenek.”

A szinesztézia alapvetően egy genetikai hiba; Wannerton úr édesanyja és lánytestvére is tapasztalja, bár nem ilyen erősen. A rendellenességet az okozza, hogy az érzékek közötti neurológiai útvonalak az agy fejlődése során nem különülnek el, ami az érzékek átfedéséhez vezet. Egyes betegek például „hallják” a textúrákat, mások pedig „látják” a szagokat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szinesztezia