Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Minden eddiginél kényelmesebb óvszer készül

A Manchester Egyetem tudósai egy új anyag kifejlesztésén dolgoznak, mely a grafén és a latex ötvözete lesz, és segítségével az eddigieknél jóval erősebb és vékonyabb óvszereket lehet majd gyártani.

A grafént, amely lényegében egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg, még 2004-ben fedezte fel Sir Andrew Geim és Sir Kostya Novoselov, akik ezért 2010-ben a fizikai Nobel-díjat is elnyerték. Ez az anyag rendkívül vékony és könnyű, ugyanakkor nagyon erős is, emellett pedig átlátszó és az áramot is vezeti. Az elektronika terén már kifejlesztették használatát, emellett újfajta napelem panelek, pehelysúlyú páncélok és tapadásmentes serpenyők gyártása során is alkalmazták ezt a szuperanyagot.

Most azonban dr. Aravind Vijavaraghavan, a Manchester Egyetem tudósa egy egészen újfajta területen kívánja bevetni a grafént, elképzelése szerint ugyanis használatával az eddiginél jóval kényelmesebb és biztonságosabb óvszereket lehetne gyártani. „Ennek az összetevőnek a segítségével óvszerviselés közben is jóval természetesebb érzés lesz a szeretkezés, ami remélhetőleg minél többeket arra fog ösztönözni, hogy ne vágjanak bele védekezés nélkül a szexbe” – összegezte nézeteit dr. Vijavaraghavan, akinek a Bill és Melinda Gates Alapítvány – melynek célja a fejlődő országokban jelentkező egészségügyi problémák kezelése – egy nagyobb összeget adományozott. Az alapítvány kifejezetten arra ösztönözte a tudósokat, hogy találjanak megoldást arra, miként lehetne kívánatosabbá tenni az óvszer használatát, hiszen ennek segítségével remélhetőleg gátat lehetne szabni a HIV vírus terjedésének, valamint a nem kívánatos terhességek számát is csökkenteni lehetne.

Dr. Vijavaraghavan hozzátette: „A grafén 2004-es felfedezése óta kíváncsian várták az emberek, hogy vajon milyen haszna lesz mindennek a hétköznapi életünkben. Ma már grafént használnak egyes mobilok képernyőjében, számos étel csomagolásában, illetve bizonyos kémiai érzékelőeszközökben is, ha pedig ez a mostani munka is sikerrel jár, hamarosan életünk legintimebb területén is hasznát vehetjük ennek a szuperanyagnak.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ovszer-grafit