Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A lefekvés előtti aszpirin megvédhet a szívrohamtól

A világszerte népszerű fájdalomcsillapító hatékony vérhígító, így csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Egy szívtudományi konferencián olyan kutatási eredményről számoltak be, mely szerint a lefekvéskor bevett aszpirin a legcélszerűbb ilyen szempontból. A kísérlet során a résztvevők három hónapig reggel, majd este szedték a gyógyszert, mielőtt megmérték a vérnyomásukat és a vérlemezke-számukat.

A vizsgálathoz 290 embert kértek meg, hogy alacsony dózisú aszpirint vegyen be minden reggel három hónapon át, majd ezt követően lefekvés előtt, ugyancsak három hónapig. A vérlemezkék olyan apró sejtek a vérben, amelyek kulcsszerepet játszanak az alvadásban. Az aszpirin megnehezíti az összetapadásukat, ezáltal csökkenti a vérrög kialakulásának esélyét, ami egyébként szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethetne.

A napi 100 milligrammos aszpirindózis nem csökkenteti a vérnyomást, ám a lefekvés előtti szedés megnehezíti a reggeli vérrögképződést – és ez az a napszak, amikor a legtöbb infarktusos és agyvérzéses eset történik. A kutatást vezető Dr. Tobias Bonten, a holland Leiden Egyetemi Orvosi Központ szakértője úgy nyilatkozott, hogy „ezzel az egyszerű módszerrel, tehát a reggeli aszpirin lefekvés előttre időzítésével az aszpirint egyébként is szedő szívbetegek millióinál csökkenthető a kockázat”.

Ennek ellenére brit szakértők szerint túl korai volna a tanulmány alapján megváltoztatni a betegek gyógyszerszedési szokásait. „Tudjuk, hogy az aszpirin hatékony lehet a szívroham és a stroke kockázatának csökkentésére. A bevétel időpontjára irányuló kutatások mindenképpen érdekesek, de mindenképpen nagyobb elemszámú és hosszabb távú megfigyelésre van szükség ahhoz, hogy általános orvosi ajánlást fogalmazzunk meg. Jelenleg mindenkinek a saját kezelőorvosa utasításait kell követnie, illetve vele megbeszélni az esetleges aggályokat” – magyarázta Maureen Talbot, a Brit Szív Társaság munkatársa.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/aszpirin-este