Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Mit tehet azért, hogy minél okosabb gyereke szülessen?

Kanadai kutatók azzal kapcsolatban végeztek kísérleteket, vajon milyen jótékony hatása van az újszülöttekre, ha az anyuka várandósan is végzett valamilyen testmozgást.

A szakemberek megállapították, hogy a fizikailag aktív kismamák gyermekeinek agya születésük után nagyobb aktivitást mutatott, és ehhez a jótékony hatáshoz már heti 20 percnyi mozgás is elegendő volt. Amint azt a Montreal Egyetem kutatói megjegyezték, remélhetőleg az új felfedezések hatására egyre több kismamának változik meg a felfogása a terhesség alatti mozgással kapcsolatban, és egyre kevesebben lesznek azok, akik úgy vélik, hogy várandósan mindenféle testmozgással fel kell hagyniuk. A kísérlet során a kutatók tíz terhes anyát kértek fel arra, hogy legalább heti háromszor végezzenek – összesen átlagosan heti két órában - valamilyen kimerítő testmozgást, például sétáljanak gyors tempóban, fussanak, biciklizzenek vagy ússzanak. Egy másik csoport kismamát is figyelemmel kísértek, akik fizikailag nem voltak aktívak a terhességük alatt, így átlagosan csupán heti tíz percet mozogtak, és az sem volt túl megerőltető mozgás. Miután az anyukák gyerekei világra jöttek, a szakemberek valamennyiük agyi aktivitását megmérték egy speciális sapka segítségével, melyet több mint száz elektróda borított be. Miközben az újszülöttek anyjuk ölében feküdtek, folyamatosan hallhattak egy ismétlődő sípoló hangot, amit időnként egy másfajta hang szakított meg. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a babák, akiknek az anyja várandósan is fizikailag aktív volt, sokkal könnyebben elválasztották egymástól a kétfajta hangot, ami arra utal, hogy ezeknek az újszülöttek már érettebbek voltak, és az agyuk is gyorsabban fejlődött.

A kutatást vezető Dave Ellemberg professzor úgy véli, a kísérlet egyértelmű bizonyíték arra nézve, hogy a terhesség alatti mozgás jótékonyan hat az újszülöttek agyának fejlődésére, amit csak alátámasztanak azok a korábbi vizsgálatok, melyek kimutatták, hogy a fizikailag aktív kismamák gyerekei még ötéves korukban is magasabb IQ-val és fejlettebb szókinccsel rendelkeznek, mint azok a gyerekek, akinek az édesanyja nem mozgott semmit. Szintén más vizsgálatok még azt is megállapították, hogy a gyerekek szívére is jótékony hatással van, ha az anya várandósan sokat mozgott. Hogy pontosan milyen okok állnak e mögött, az még nem tisztázott, de egyes feltételezések szerint a mozgás során megnövekedett oxigénellátás hatására a magzat agyába is több oxigén kerül, emellett az agyserkentő BDNF nevű fehérje mennyisége is megnövekszik. Azt sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a kismama számára is számos előnnyel jár, ha terhesen sem hagy fel a mozgással, hiszen maga a terhesség is könnyebben elviselhető lesz a számára, szülés után pedig sokkal gyorsabban fel tud épülni és vissza tudja nyerni eredeti formáját.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/okosabb-magzatok