Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Döbbenet: Angliában sem ritka a nők nemi szervének megcsonkítása!

Egy angliai szakértők által összeállított javaslat arra hívja fel a figyelmet, hogy valamennyi egészségügyi dolgozónak, nővéreknek, szülésznőknek és házi orvosoknak tisztában kell lennie azzal a szomorú jelenséggel, hogy még mindig számos, az országban élő nő nemi szervét csonkítják meg szándékosan, és ezt a jelenséget a nők és gyerekek elleni erőszak részeként kell kezelniük.

A nemi szervek megcsonkítása becslések szerint nagyjából 66 000 nőt érint az Egyesült Királyságban, az ezzel kapcsolatban létrehozott segélyvonalra csak az első három hónapban több mint száz hívás érkezett, és 38 esetben a rendőrséget is bevonták az ügybe. A Szülésznők, Ápolók, Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának útmutatása alapján a kockázati csoportba tartozó lányokat és nőket minél előbb be kell tudni azonosítani, és a törvény érvényesítésével meg kell őket védeni a rájuk leselkedő veszélytől. Arra is született már javaslat, hogy az üggyel kapcsolatban olyan figyelemfelkeltő kampányok szervezésére is szükség lenne, amilyenek korábban a HIV-vírussal vagy a családon belüli erőszakkal kapcsolatban születtek.

A beszámoló arra is felhívja a figyelmet, hogy egyes Európai Uniós országokban – például Franciaországban – a hat éven aluli lányokat rendszeres vizsgálatnak vetik alá, hogy lássák, nem csonkolták-e meg őket, így Angliában is nyugodtan vehetik a bátorságot az orvosok, és a szülőknél konkrétan rá is kérdezhetnek minderre, sőt minden erejükkel azon kell lenniük, hogy az erre utaló jeleket felismerjék, és szükség esetén a megfelelő intézkedéseket megtegyék. „Minden olyan nő esetében szóba kell hozni a témát, aki érintett országból érkezett, illetve azokra a lányokra különösen oda kell figyelni, ahol az anya már átesett a procedúrán” – hangsúlyozta dr. Deborah Hodes, a Gyerekgyógyászok és Gyermek Egészségügy Királyi Kollégiumának munkatársa. A javaslat továbbá azt is tanácsolja, hogy azokon a területeken, ahol az érintett közösségek tagjai nagy számban élnek, a témát az iskolákba is be kellene vinni, a tanmenet részévé kellene tenni, és a tanároknak, illetve iskolaorvosoknak akár négyszemközti beszélgetésekre is sort kellene keríteniük az érintett lányokkal.

Az Unicef kimutatása szerint Szomália, Egyiptom, Mali és Szudán területén bevett gyakorlat a nők megcsonkítása, és bár az Egyesült Királyságban több mint 25 éve betiltották, mivel egyre több bevándorló érkezik az említett országokból ide, a már itt született lányok közül is sokan ki vannak téve a veszélynek. Ezért nagy az itt dolgozó orvosok felelőssége, hogy merjenek nyíltan beszélni erről a kérdésről a rendeléseken megjelent szülőkkel és gyerekeikkel. Jane Ellison egészségügy miniszter szintén kiemelte annak fontosságát, hogy lehetőleg minél több lányt meg kell védeni a gyermekbántalmazás ezen sajátságos formájától, hogy a következő generációban már senkit ne érintsen ez a probléma az országban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/csonkitas