Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Bélben élő baktériumok lehetnek a vastagbélrák okai

Korábban kimutatták, hogy a gyulladás befolyásolja a daganatos folyamatok kialakulását, azonban most a Michigani Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a bélbaktériumok is szerephez jutnak.

Az mBio aktuális számában közölt tanulmány bemutatja, hogy vastagbélrákos egerek bélflóráját csíramentes állatokba juttatva azokat hajlamosítani lehetett a daganat képződésére. Az emberi bél baktériumok milliárdjainak lakhelye, ez a flóra alapvető a bélrendszer egészségi állapota szempontjából. A vastagbélrák hagyományos kockázati tényezői (a sok vörös hús fogyasztás, az alkohol, a krónikus bélgyulladás) mellé úgy tűnik, most felzárkózhat a flóra egyensúlyi állapotának felborulása is.

Ugyan eddig nem volt világos, hogy a jelzett összetétel-változás (diszbiózis) ok, vagy következmény, azonban Patrick Schloss és munkatársai úgy vélik, hogy inkább a rákos folyamat egyik hajtóereje. Az állatkísérletes eredmények egyértelműen ezt az elméletet támasztják alá, még egy picit meg is lepte a kutatókat, mennyire világosan. A daganatos folyamat kialakulását a flóra változásai és a párhuzamosan zajló gyulladásos folyamatok együttesen támogatták.

A kísérletek során a daganatos állatokból származó flóra átvitele növelte a daganatképződési hajlamot, ugyanakkor egészséges állatokat forrásként használva ilyen jellegű különbség nem adódott. A daganatképződési potenciált ugyanakkor antibiotikumos kezeléssel befolyásolni is lehetett. A vizsgálat utolsó fázisában a tudósok azonosították azokat a fajokat, melyekhez a kockázatfokozódás köthető: megállapították, hogy a bűnösök között a Bacteroides, Odoribacter és Akkermansia fajok, valamint a Prevotellaceae és Porphyromonadaceae családok egy-egy altípusa szerepel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/belbacik-belrak