Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Megtalálták a madárinfluenza gócait

Egy friss elemzés szerint a kínai baromfipiacok bezárása idén jelentős mértékben csökkentette a madárinfluenza új törzsének terjedését.

A Lancet szakfolyóiratban közölt jelentés szerint a piacok bezárása 97 százalékkal szorította vissza a H7N9 madárinfluenza új eseteinek számát. A szakértők úgy vélik, hogy a vírustelepnek számító, évszázados hagyományokkal rendelkező piacok jövőjét újra kellene gondolni. A H7N9 madárinfluenza az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint eddig 137 fertőzést és 45 halálesetet okozott. Ezek többsége azonban közvetlenül az azt követő hónapokban következett be, hogy kiderült, a vírus átkerülhet a fertőző állatokról az emberekre. A járvány kitörését hamar összefüggésbe hozták az élő baromfipiacokkal, és Sanghaj, Hangzhou, Huzhou és Nanjing környékén közel 800 piacot zártak be. A piacok bezárása következtében a kutatók elemezni tudták a piacok szerepét a vírus terjedésében.

Dr. Benjamin Cowling, a Hongkongi Egyetem kutatója elmondta: az eredmények alapján az élő baromfipiacok bezárása rendkívül hatékony beavatkozás a humán megbetegedések megelőzése és a közegészség megóvása szempontjából. Guillaume Fournie és Dirk Pfeiffer, a brit Királyi Állatgyógyászati Kollégium szakértői így nyilatkoztak: „Ha a szárnyasok elég időt töltenek el a baromfipiacon ahhoz, hogy megfertőződjenek, és más fogékony szárnyasokra is átvigyék a vírust, tartós cirkuláció alakul ki a baromfipiacokon. Ennek következtében az élő baromfipiacok a fertőzés állandó forrásaivá válhatnak a szárnyasok és a fertőzött állatokkal laza kapcsolatban álló emberek számára is.”

Októberben két H7N9 madárinfluenza fertőzéses esetet jelentettek. Ezek az idei ősz első laboratóriumban megerősített esetei, amelyek öt hónappal a korábbi 2013-as járvány után jelentek meg. Ez azért aggasztó, mert arra enged következtetni, hogy a H7N9 vírus továbbra is cirkulál, és fennáll a lehetősége annak, hogy az idei télen újabb járványt okoz az emberek között.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/madar-piacok