Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Tudománytalan a lúgosító étrend?

Egyre több helyről halljuk, milyen egészséges a lúgosító étrend, az orvosok azonban nem osztják maradéktalanul ezt a nézetet.

A szakácskönyvekben, a bioboltokban és az alternatív gyógyászatban a sav a legújabb gonosztevő. Nem feltétlenül az élelmiszerekben, például a paradicsomban lévő sav okozza a problémát, inkább az, hogy a húsok, a búza, a szánsavas üdítők, az alkohol és a feldolgozott élelmiszerek állítólag megemésztésük után savat termelnek a szervezetünkben. A sav pedig állítólag számtalan egészségügyi rendellenességet, többek között ízületi gyulladást, elhízást és rákot okozhat. Természetesen van ellenszere ennek a savnak. A lúgosító étrend követői azt állítják, hogy egészségünket úgy őrizhetjük meg, hogy a pH-érték skála másik végletét célozzuk meg. A diéta alapelve az, hogy a zöldségek, gyümölcsök és bizonyos gabonafélék azáltal segítik az egészséget, hogy kevésbé savassá, lúgosabbá teszik a szervezetünket.

Az nem is vitás, hogy a hamburger és sült krumpli felcserélése zöldségekre és gyümölcsökre jót tesz, de néhány szakértő úgy véli, hogy a lúgosító étrend hátterében álló elmélet nem felel meg az alapvető táplálkozási és fiziológiai tényeknek. „A tanács jó, de az indok alaptalan” – véli David Heber, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem professzora. „Bármit is eszünk, a vérünk pH-értéke mindig ugyanolyan marad.” Ezek a kételyek azonban nem tántorítják el az étrend hirdetőit. Vicki Edgson, az Eating the Alkaline Way (Étkezés lúgosan) című szakácskönyv társszerzője elmondta, hogy az orvosok szkepticizmusa ellenére a lúgosító étrend számos betegség ellen beválik. A táplálkozási szakértő sok ügyfele hagyhatta abba a diabétesz, arthritisz és más gyógyszerek szedését a diétának köszönhetően.

Az étrendkiegészítő gyártók is beszálltak az iparágba, és megszülettek Smooth 8 Purify Water cseppekhez hasonló lúgosító készítmények, amelyek a termékleírás szerint „közömbösítik a szervezet savasságát”. Heber szerint ugyan van némi igazság magva annak az állításnak, hogy az élelmiszerekből származó savak befolyásolják az egészséget. Az étrend például megváltoztathatja a vizelet pH-értékét, és a túl savas vizelet megnöveli a vesekő kialakulásának kockázatát. A professzor szerint ennek ellenére a lúgosító étrend mellett szóló érvek a fiziológia félreértelmezését tükrözik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/lugositas-orvosok