Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A tanár, aki iskola-allergiától szenved

A 36 esztendős Michael Steer ekcémától, dermatitisztől és kálium-dikromát allergiától szenved. Megduzzad a keze és begyullad a bőre, ha ez utóbbi anyaggal érintkezik – ami megtalálható a vörös tintában, az interaktív táblában, a székekben, a számítógép-monitorokban és a tollakban is. Ezért folyton kesztyűt kell viselnie.

A legtöbb tanár számára egy zsibongó csemetékkel teli tanterem is éppen elegendő kihívást jelent. A BBC 4-es televíziós csatornájának Educating Yorkshire című dokumentum-sorozatában szereplő Steer igazgatóhelyettesként dolgozik a Thornhill Community Academy nevű intézményben, és annyira szereti a munkáját, hogy a banki szektort hagyta ott a matematika-oktatásért. Halmozott bőrbetegségei miatt azonban a tantermek több tucatnyi kellékére érzékeny. „Három bőrbetegségem, az ekcéma, a dermatitisz és a kálium-dikromát allergia együtt voltaképpen azt jelenti, hogy allergiás vagyok az iskolára. Nem vehetem kézbe az írószereket, nem érinthetem meg a táblát, és nem javíthatom piros tollal a dolgozatokat. Minden reggel úgy kelek, mintha egy veszélyekkel teli kaptárba igyekeznék” – mesélte a férfi, aki amellett, hogy tizenéveseket avat be a trigonometria rejtelmeibe, fáradhatatlanul dolgozik a képzési színvonal javításán.

Maximalista hozzáállása gyakran stresszhez vezet, ami még hajlamosabbá teszi a bőrproblémák jelentkezésére. Steer kiskorától fogva szenved kálium-dikromát allergiában, ami különösen kellemetlen betegség, hiszen rengeteg mindennapi használati tárgyban van jelen: festékekben, ragasztókban, mobiltelefonokban, színes fotókban, papíráruban, festékekben, cipőkben, bútortisztítókban és még a szappanokban is. „Amint hozzáérek egy ilyen tárgyhoz, a kezeim léggömbszerűre dagadnak, és gyulladt sebek jelennek meg rajta. A bütykeim megmerevednek, és alig tudom megmozdítani őket. A tünetek jönnek-mennek, hol jobban vagyok, hol rosszabbul. Az iskolában egy csomó holmit nem használhatok” – mondta a brit pedagógus.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/iskolaallergia