Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Keletre utazik? Vigyázzon magára!

Gyorsan terjed Oroszországban a HIV új, virulensebb törzse: a 02_AG/A nevű altípus már az új HIV-fertőzések több mint a feléért felelős.

A vírust először Novoszibirszk városában fedezték fel 2006-ban az állami virológiai és biotechnológiai kutatóközpont, a Vektor kutatói, és valószínűleg ez a legvirulensebb altípus Oroszországban. Natalja Gasnyikova, a Vektor retrovírus osztályának vezetője elmondta, hogy a 02_AG/A sokkal gyorsabban képes végigsöpörni a népességen, mint az Oroszországban jelenleg ismert fő HIV vírustörzs. Novoszibirszkben a HIV-pozitív betegek száma a 2007-es 2000 főről 2007-re 15 000 főre ugrott, és az új fertőzések 50 százalékát a 02_AG/A okozta. Az újonnan felfedezett altípus azonban nem csak Szibériára korlátozódik; már Csecsenföldön, Kirgizisztánban és Kazahsztánban is jelentettek eseteket.

A HIV két fő típusra osztható fel, a HIV-1-re és a HIV-2-re. A kettő közül a HIV-1 a virulensebb, ezért ez felelős a fertőzések többségéért. A HIV-1 is több alcsoportra osztható, és az újonnan felfedezett 02_AG/A a HIV-1 egyik alcsoportja. Mindegyik alcsoport ugyanazokkal az átviteli módszerekkel terjed emberről-emberre, köztük a védekezés nélküli szexszel és a közös tűhasználattal, némelyik azonban könnyebben terjed, mint a többi.

Az ENSZ adatai szerint a HIV-fertőzések száma már csak Kelet-Európában és Közép-Ázsiában nő, és az ezeken a területeken élő HIV-fertőzöttek 52 százaléka Oroszországból származik. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy Oroszország számos részén a lakosság nincs tisztában a HIV vírus veszélyeivel, az iskolákban pedig gyakorlatilag nincs szexuális tájékoztatás. Az ENSZ nemrégiben kiadott jelentése szerint a HIV-fertőzések száma 2001 óta harmadával, a gyermekek körében pedig több mint a felével csökkent világszerte.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hiv-oroszorszag