Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Hogyan lehet egy leszbikus párnak közös gyermeke?

Az ugyanolyan nemű kapcsolatokkal a mesterséges megtermékenyítés során betöltött biológiai szerepek is megoszthatóak – vélik a New York Városi Klinika munkatársai.

A Bostoni Reproduktív Konferencián elhangzott előadás annak a lehetőségét vetette fel, miszerint a leszbikus pár egyik tagjának petesejtjét laboratóriumi körülmények között hozzák össze donorból származó spermával, és a megtermékenyített embriót a másik hölgybe ültetik vissza. Az eset már nem példa nélküli, ugyanis Dr. Alan Copperman a végrehajtott 18 beavatkozásból Sarah Marshall (40), jogi képviselő, és Maggie Leigh Marshall (35), ingatlankereskedő ügyét emelte ki: Maggie petesejtje Sarah testében fejlődött, gyermekük pedig ma már 18 hónapos. A törvény mindkét hölgyet valódi szülőnek ismerte el.

A lehetőség segíthet azon, hogy leszbikus párok közös gyermeket vállalhassanak, már ha van rá elég pénzük – a számtalan sikertelen beavatkozás a fent említett párnak például 100 ezer dollárba került, mire végül siker koronázta az erőfeszítéseket. Nyilván, azokban az államokban, ahol engedélyezik az azonos neműek házasságát, még népszerűbb lehet a beavatkozás. A leszbikus párok ilyen jellegű gyermekvállalása általában még abban is eltér a heteroszexuális párok próbálkozásaitól, hogy donorként gyakran homoszexuális kapcsolatban élő férfiakat használnak fel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/leszbi-anyak