Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A férfi, aki vért könnyezik

Az egyesült államokbeli Michael Spann 22 éves kora óta könnyezik vért, és azóta keres választ az állapotára. Egyelőre még senki sem tudta megmagyarázni neki a jelenség okát.

Olyan érzés volt, mintha fejbe vágtak volna egy kalapáccsal. Korábban sosem éltem át hasonlót – mesélte a The Tennessean magazinnak az első alkalom kapcsán. Édesanyja reakciójából azonnal tudta, hogy valami gond van: vér szivárgott a szeméből, az orrából és a szájából. Egy ideig mindennap jelentkezett a panasz, most pedig – csaknem hét évvel később – hetente egyszer-kétszer fordul elő. A fejfájás azonban maradt. A Cleveland Klinika munkatársa azt mondta neki, hogy egy nagyon ritka idiopátiás betegsége van, amelynek nincs nyilvánvaló oka. Dr. James „Chris” Fleming, a Tennessee Egyetem Egészségügyi Centrumában működő Hamilton Szemészeti Intézet szemésze úgy véli, hogy a probléma koránt sem olyan ritka, mint ahogy azt néhány orvos hiszi. Dr. Fleming kollégáival együtt négy pácienst látott 11 év alatt, akiknek ismeretlen okból vér távozik a könnycsatornáiból, és az eredményeket 2004-ben tette közzé egy orvosi szakfolyóirat hasábjain. Ez volt az első idopáties esetekre vonatkozó megfigyelés 1935 óta. „A legtöbb beteg viszonylag fiatal volt. Az évek múlásával a vérzés csökkent, alábbhagyott majd megállt” – magyarázta Dr. Fleming.

Az állapot azzal jár, hogy Spann képtelen dolgozni vagy felsőoktatási tanulmányokat folytatni, ezért introvertált lett, és elvonult a világtól. „Minden munkámat elvesztettem, mert elkezdett vérezni a szemem, amitől nem tudtam folytatni az éppen aktuális feladatot” – magyarázta Spann. „Nyilván nem lehetek pincér, és nem választhatok olyan foglalkozást, amihez az emberek orra előtt kell lennem, hiszen vérzem. Néhány gyerek, aki elbiciklizik a házam előtt, mutogatva megjegyzi, hogy hé, itt lakik a vérző fazon. Nem akarom, hogy ennél is rosszabb legyen a helyzet” – indokolta, hogy miért nem szeretne arccal szerepelni a képeken. A férfinak nincs egészségbiztosítása, így még nehezebb választ találni a kérdéseire. Már több ezer dollárt költött a megoldás megtalálására, de nem sikerült bepillantást nyernie a probléma lehetséges okaiba.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/szemverzes