Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Az életét mentette meg a cigisdobozon lévő elrettentő kép

A férfi az általa tervezett cigarettásdobozon lévő figyelmeztető fényképen látható tünetek láttán vette észre betegségét.

Az ötven éves bristoli grafikus már harminc éve tervezett cigarettásdoboz címkéket, amikor idén júniusban feltűnt neki, hogy hasonló tünetei vannak, mint az egyik általa tervezett dobozon látható fényképen. Elment orvoshoz, aki nyelvdaganatot diagnosztizált nála. A múlt hónapban műtötték, és az operációs során eltávolították a daganatot, a hiányzó szöveteket pedig az alkarjából származó bőrrel és vénával pótolták.

A grafikus húsz évig napi fél doboz cigarettát szívott, 2005-ben azonban leszokott a dohányzásról. „Nagyon szerencsésnek tartom magam” – mondta. „Ha más lenne a foglalkozásom, talán sosem ismerem fel a tüneteket. A munkám mentette meg az életemet. Először júniusban tűnt fel, hogy valami baj van, és szeptemberben műtöttek meg” – emlékszik vissza a férfi. „Nyelvdaganatom volt, amit teljesen eltávolítottak. A munkám során láttam egy fényképet, ami felkeltette a gyanúmat azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a gond nálam.”

A kétgyermekes édesapa egy ausztrál cigarettamárka számára tervezett figyelmeztető címkét. A fényképen egy súlyos garat- és szájrákban szenvedő nő látható. A most lábadozó, és sugárkezelésre készülő grafikus arra hívja fel figyelmet, hogy a brit kormánynak meg kellene követelnie a brit dohányipari vállalatoktól a márkanév nélküli, a teljes dobozt beborító figyelmeztető képek bevezetését. Tavaly Ausztrália a világon az elsőként bevezette ezt a törvényt, amely megköveteli, hogy az összes cigarettásdobozt teljes egészében képi figyelmeztetésekkel borítsák be.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/nyelrak-cigis